Πάνω από τις 710 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση, στο περιθώριο της εξέλιξης των κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Χ.Α.: Με "5 στα 5" πάνω από τις 710 μονάδεςΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 712,18 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 706,08 μονάδων (-0,06%) και 714 μον. (+1,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 132,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 14 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,91%, στις 1.904,97 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 904,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,69% στις 888,53 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 6,05%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,04%. Σε επίπεδο μήνα, τα κέρδη του γενικού δείκτη διαμορφώθηκαν στο 6,92%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, λίγο οι Γαλλικές εκλογές, λίγο η επιστροφή των θεσμών, λίγο η ορατότητα στο χρονοδιάγραμμα ήρθαν τα συνεχόμενα νέα υψηλά έτους κάνοντας 5 θετικές συνεδριάσεις με τους τζίρους να ζωντανεύουν σημαντικά μετά την Πασχαλινή αδράνεια.

Ο Γενικός Δείκτης είχε 16 μήνες να δει το «7» μπροστά ενώ η εβδομάδα που πέρασε είχε τον καλύτερο μέσο ημερήσιο τζίρο σε επίπεδο εβδομάδας από την αρχή του έτους. Η πρόοδος στο θέμα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας είχε προβολή και στην αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 6,2% από 6,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφοντας σε θετική απόδοση από την αρχή του έτους φέρνοντας τις 2 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οριακά κοντά πλέον στις τιμές των αυξήσεων απεγκλωβίζοντας ένα ισχυρό τμήμα επενδυτικών κεφαλαίων που από το καλοκαίρι του 2016 παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που πέρασε ως η καλύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2017 για τις αξίες που έχουν ελληνικό ρίσκο καθώς οι ροές που παρατηρήθηκαν δεν βιάστηκαν να κατοχυρώσουν κέρδη ή να μειώσουν την έκθεση τους.

Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων ανέδειξε μερικές ευχάριστες εκπλήξεις από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Μετά από πολλές χρήσεις αναδιαρθρώσεων, μείωσης δανεισμό και πώλησης παγίων υπάρχουν ανερχόμενες δυνάμεις που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εμφανίζουν ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Οι ανακοινώσεις του Απριλίου ανέδειξαν εταιρίες οι οποίες εκτός από κερδοφορία άρχισαν να ανταμείβουν τους μετόχους τους με πιο γενναιόδωρο τρόπο: Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι – Κρι, AS Company, Κανάκης, Κλουκίνας εκτός από κερδοφορία θα μοιράσουν μέρισμα ή θα αυξήσουν το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης δίνοντας ένα ισχυρότερο στίγμα εμπιστοσύνης στους μετόχους τους.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που είναι εκτός των παραδοσιακών κλάδων εστίασης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών Υγείας, σχεδόν καθολική ήταν η βελτίωση στον κλάδο των Πλαστικών ενώ οι Μεταφορές είχαν ίσως την καλύτερη χρήση όλων των εποχών σε λειτουργικό επίπεδο.

Στην γενική εικόνα στο 60% των ισολογισμών η εικόνα είναι πολύ θετικότερη από άλλες περιόδους: το 61% των εισηγμένων εταιριών είναι κερδοφόρο, ο εμποροβιομηχανικός κλάδος έφθασε τα 2 δις ευρώ καθαρή κερδοφορία, με λειτουργικό περιθώριο αυξημένο κατά 250 μονάδες βάσης ενώ το ισοζύγιο των εταιριών που γύρισαν σε κέρδη με αυτές που έκλεισαν με ζημιές βρίσκεται στο 19:4 επιβεβαιώνοντας την θετική τάση του α’ εξαμήνου. Οι παραπάνω διαπιστώσεις αφενός βοηθούν στο να αποκτήσει περισσότερο βάθος η ελληνική αγορά μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις εταιριών αφετέρου θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον μετά την τιμολόγηση του καταλύτη της αξιολόγησης.

Τα συνεχόμενα νέα φετινά υψηλά έφεραν πλέον τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες τεχνικές ζώνες τιμών για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 20. Η προσέγγιση της αντίστασης των 720 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για μια τοπική διόρθωση που θα αποφόρτιζε ενδεχομένως την ισχυρά ανοδική εικόνα των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών.

Ωστόσο η δομή της κίνησης και η σχετικά ομαλή κλίση της ανόδου περιορίζει το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης. Με όλους τους δείκτες αγορασμένους – πλέον και ο MACD ενεργοποίησε σήμα αγοράς-  η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι καθαρά ανοδική συνεπικουρούμενη και από συναλλακτικούς όγκους που ενισχύονται σε ημέρες που η αγορά δείχνει να έχει ανάγκη από φρέσκιες δυνάμεις ρευστότητας.

Συμπερασματικά η συνέχιση της ανόδου είναι το σενάριο της επόμενης εβδομάδας με πιο μετριοπαθή ρυθμό ωστόσο καθώς η εμφάνιση προσφοράς πάνω από τις 720 μονάδες θα είναι πιο έντονη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημείωσε άλμα 8,53%, στηρίζοντας τα κέρδη του γενικού δείκτη όταν βγήκαν κάποιοι πωλητές της τελευταίας ώρας, με την Πειραιώς να την ακολουθεί με το δικό της +3,72% και ο Ελλάκτωρ με το δικό του +3,52%. Κέρδη 2,63% σημείωσε η Alpha Bank, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Jumbo και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η Τιτάν από την αρχή της συνεδρίασης δεχόταν πιέσεις, κλείνοντας τελικά με απώλειες 2,20%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, ΟΛΠ και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισε η Folli Follie, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΕΕ, η ΜΕΤΚΑ, η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.

Ειδικά η περίπτωση της ΔΕΗ σήμερα τράβηξε τα βλέμματα, με όχι και τόσο θετικό τρόπο όπως τις προηγούμενες ημέρες που κατέγραφε το ράλι ανόδου. Η μετοχή σήμερα ηγούνταν της ανόδου, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και το +4,99% και τα 3,58 ευρώ, πολύ κοντά στην αντίσταση των 3,60 ευρώ, ωστόσο το δημοσίευμα του Capital.gr για τα προβλήματα ρευστότητας προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των πωλητών, οι οποίοι έστειλαν τη μετοχή έως και το -1,76% και τα 3,35 ευρώ. Μάλιστα, ύστερα από έντονη νευρικότητα, με τον τζίρο να σταματά στα 3 εκατ. ευρώ και τον όγκο στις 872 χιλ. τεμάχια, η μετοχή ολοκλήρωσε στο -0,88%.

Πηγή capital