ΧΑ: Υπό έλεγχο απώλειες και… τζίρος

  • Δεκέμβριος 4, 2015

Στο «κόκκινο» ξεκίνησε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία «συμπαρασύροντας» αρκετές μετοχές του FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 11:00 στις 612,95 μονάδες, με τις απώλειές του να διαμορφώνονται στο 0,72%. Ο τζίρος παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει διακινηθεί κάποιο «πακέτο», ενδεικτικό του ότι η αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων, ιδίως στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Κι ενώ οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου να ομαλοποιείται η χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς θα έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα με την επανέναρξη των νέων μετοχών και την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων, η «ταλαιπωρία» του κλάδου δεν αναμένεται να σταματήσει. Και αυτό διότι τα προβλήματα των «κόκκινων δανείων» και των capital controls δεν φαίνεται να έχουν άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διοικήσεις των τραπεζώνπροσανατολίζονται προς τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2015, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η παραμονή τους πέραν του α΄ τριμήνου του 2016, θα είναι επιζήμια για την Οικονομία.

Την ίδια ώρα, η αγορά δείχνει αδύναμη να αποκλίνει από τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, διαψεύδοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπήρξε μετά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου από τις τράπεζες. Από τις 2 Νοεμβρίου, όταν και οι τραπεζικές διοικήσεις μπήκαν στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίηση, ο Γενικός Δείκτης χάνει 14,6%, ο FTSE 25 μετρά απώλειες 15,6% και ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 83,5%.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 21,13% στα 0,6680 ευρώ, ενώ η Πειραιώς χάνει 11,76% στα 0,60 ευρώ. Απώλειες που φτάνουν το 2,85% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ και ΕΕΕ. H Eurobank υποχωρεί κατά 1,29% και η Alpha Bank είναι στο -1,49%.

Με απώλειες κινείται και σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στο -0,46% και στα 6,49 ευρώ, συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική της κίνηση προς τη στήριξη των 6,30 ευρώ.

Σήμερα η Aegean διορθώνει, μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις οι οποίες την έφεραν από τα 6,56 ευρώ στις 24 Νοεμβρίου, στα 7,48 ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο. Μετά λοιπόν το +12,82%, η μετοχή σήμερα κινείται με απώλειες 1,60% με μόλις όμως 356 τεμάχια να έχουν διακινηθεί.

Στον αντίποδα, η Motor Oil σημειώνει κέρδη 1,81% στα 10,70 ευρώ, η ΔΕΗ είναι στο +1,06%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή:capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ