Χρηματιστήριο : Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

  • Αύγουστος 30, 2018

Με τους λίγους αγοραστές να αποδεικνύονται περισσότερο κινητικοί στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όχι μόνο απέδρασε από τα πρωινά χαμηλά, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα των 740 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 12 συνεδριάσεων, καθώς ο Δείκτης είχε να «δει» κλείσιμο υψηλότερα των 740 μονάδων, από την συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου (κλείσιμο 743,73 μονάδες).

Για την περίπτωση του τζίρου, μπορεί ο σημερινός να ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, όμως η πρώτη ώρα, με μικτή αξία συναλλαγών στα 5,1 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΜΟΗ, ΟΤΕ), είχε αφήσει «υποσχέσεις» για κάτι καλύτερο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις αρκετές εναλλαγές προσήμων, με κύριο «υπαίτιο» τον Τραπεζικό κλάδο, όμως ακόμα και στα χαμηλά ημέρας η εικόνα στις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές ήταν απόλυτα ελεγχόμενη και αποδείχθηκε εύκολα αναστρέψιμη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

«Στο ψυχολογικό αλλά και τεχνικό σημείο των 700 μονάδων βρήκε στήριξη την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, μετά από το πτωτικό σπιράλ που ενεργοποιήθηκε από την Τουρκική κρίση» αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η εξομάλυνση του διεθνούς κλίματος συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετους Ελληνικού ομολόγου πέριξ του 4,2%, αλλά και στον παραλληλισμό της Εγχώριας Αγοράς με την ανοδική αντίδραση των Ξένων Χρηματιστηρίων.

Η κρούση του Γενικού Δείκτη με το προηγούμενο χαμηλό των 700 μονάδων (17 Νοεμβρίου 2017) σε συνδυασμό με τις υπερπουλημένες τιμές στους βασικότερους ταλαντωτές, έδωσε ελκυστικές τιμές εισόδου σε υποψήφιους αγοραστές που αποζητούσαν μία τεχνική αντίδραση.

Η Αγορά προς το παρόν έχει ξεφύγει από άμεσο κίνδυνο, έχοντας εξουδετερώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, όμως η κύρια τάση θα παραμένει πτωτική, όσο διατηρείται χαμηλότερα των 790 μονάδων.

Η πρόσφατη κίνηση της Αγοράς φαίνεται σαν μία τεχνική αντίδραση και όχι κάτι ουσιαστικότερο, με τις πιθανότητες να ανακοπεί στην επόμενη αντίσταση των 750 μονάδων να εμφανίζονται αρκετά αυξημένες. Τεχνική απώλεια των 700 μονάδων θα ενεργοποιήσει νέο κύμα πωλήσεων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην κύρια στήριξη των 657 μονάδων, όπου και βρίσκεται το επίπεδο Fibonacci 50% της ανοδικής κίνησης 420,82 – 895,64, έχοντας διαμορφώσει στα επίπεδα αυτά μια ισχυρότατη διαγραμματική βάση.

«Στον αντίποδα, κατοχύρωση των 750 μονάδων Γενικού Δείκτη, ανοίγει το δρόμο για την κύρια αντίσταση των 790 μονάδων όπου έχει να απειληθεί από τα τέλη Ιουνίου» επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments AΕΠΕΥ).

Πηγή http www.euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ