Επιφυλακτική άνοδος στο ΧΑ +0,47% στις 866 μον. λόγω Trump, Thomas Cook – Οι επενδυτές να μην υπολογίζουν σε ράλι προσεχώς

  • Σεπτέμβριος 26, 2019
Με έντονη την επιφυλακτικότητα και με χαμηλές συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «κρατηθεί» πάνω από την πρώτη στήριξη των 860-850 μονάδων
(upd10)Άτονα ανοδικά, χωρίς παλμό, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 866 μονάδες, πάνω από την πρώτη στήριξη των 860-850 μονάδων, με τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 να κλείνουν στην πλειονότητα τους ανοδικά, ενώ και οι τράπεζες στις δημοπρασίες γύρισαν όλες σε θετικό πρόσημο πλην της Πειραιώς.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το πάρτι στην Ελλάδα τελείωσε προσωρινά έως ότου βρεθούν οι νέοι καταλύτες που θα επιδράσουν στην αγορά.
Μην περιμένετε πολλά βραχυπρόθεσμα στην αγορά.
Ειδικότερα στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +1,38% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,33%.
Στα τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Jumbo ενώ πτωτικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Motor Oil..…
Ελαφρώς βελτιωμένες εκτιμά πλέον στις συνθήκες στην ελληνική οικονομία η Citigroup, η οποία αναβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2019 κατά 0,4 μ.β. στο 1,8% ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2020 θα ανέλθει στο 1,9%, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,5% και στο 1,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με αμφίβολη κατάληξη στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ καθώς δημοκρατικοί βουλευτές ξεκίνησαν διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου D. Trump, κατηγορώντας τον, ότι επεδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον J. Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Όσο αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ο αμερικανός πρόεδρος έχοντας διευκρινίσει προχθές 24/9 ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «μία κακή εμπορική συμφωνία» με την Κίνα, επανήλθε χθες 25/9 δηλώνοντας  σε δημοσιογράφους ότι η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί «νωρίτερα απ΄ ότι νομίζετε »
Από την άλλη, ενώ η κατάρρευση της Thomas Cook έχει προκαλέσει οικονομικό τσουνάμι, ιδίως σε χώρες της Μεσογείου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s κρίνει credit negative, πιστωτικά αρνητική, την εξέλιξη της πτώχευσης  για τις τράπεζες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Βουλγαρία.
Ειδικότερα, όπως υπολογίζει, η έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης ανέρχεται στο 10,8% για τις ελληνικές τράπεζες, στο 6,5% για τις βουλγαρικές και στο 13,9% για τις κυπριακές.
Eπίσης, αποστροφή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της, την ώρα μάλιστα που η επιχείρηση αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Στα εσωτερικά μας, χωρίς να έχει γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 4ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα μηνύματα για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στη αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση  με το 10ετές ομόλογο στο 1,35% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,308%,  ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84%.
Σταθεροποιητικά κινείται και το ελληνικό CDS στις 218 μονάδες βάσης από 214 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5041 μονάδες βάσης από 5096 μονάδες βάσης.
Με άνοδο +1,06% έκλεισε η ΜΙΓ ενώ απ΄ ότι φαίνεται ναυαγεί το deal με το Farallon για χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ, καθώς το αμερικανικό fund έθεσε όρους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άνετα ως «εξωφρενικοί» ενώ πιθανόν η Πειραιώς θα αποπληρώσει το ομολογιακό της Fortress στην Attica.Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,21% και τον Γενικό Δείκτη +0,13%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,50% ενώ ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε στο θετικό πρόσημο +0,06%.
Περί τις 12:30 με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ…. ο  Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,72%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της στυνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +1,06%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις δημοπρασίες στις 820,32 μονάδες με κέρδη +0,77%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,47% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,33 μονάδες και χαμηλό στις 862,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 546 χιλ. ευρώ και όγκου 200 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, πάνω από την πρώτη ζώνη στήριξης των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 835 μονάδες και οι 790 μονάδες .
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης οι 880 – 875 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 820 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Στο Λονδίνο βρέθηκαν στελέχη των τέσσερων συστημικών τραπεζών όπου συμμετείχαν στο συνέδριο της BofA Merrill Lynch. πραγματοποιώντας μια σειρά σημαντικών συναντήσεων και απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα των ξενών θεσμικών επενδυτών σε πολυάριθμα ραντεβού.
Το μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν τα κόκκινα δάνεια αλλά και το APS στο οποίο αναμένεται να εισέλθουν και οι τέσσερις τράπεζες με NPEs που ίσως και να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Επίσης ο αρμόδιος για το χρηματοοικονομικό σύστημα υφυπουργός κ. Ζαββός ως  υπεύθυνος για τη διαδικασία του APS είχε συναντήσεις με αρμόδια στελέχη που διαμόρφωσαν το αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο  GACS αντλώντας προφανώς τεχνογνωσία κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των  εγγυήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως εισέρχονται σε μια φάση εξωστρέφειας και συζητούν για νέα εργαλεία και προϊόντα ενώ οι οι ξένοι επενδυτές αποτιμούν πολύ θετικά την πολιτική κατάσταση στη χώρα και αναμένουν από τις τράπεζες να κινήσουν τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Εν των μεταξύ ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα συναντήθηκαν σήμερα και με εκπροσώπους του ΔΝΤ και συζήτησαν μαζί τους θέματα μεταμνημονιακής εποπτείας.
Επιπλέον, πολύ καλά ενημερωμένη πηγή, προσκείμενη στο περιβάλλον της Lagarde ανέφερε στο bankingnews ότι η ΕΚΤ υπό την ηγεσία της Lagarde που θα αντικαταστήσει τον M. Draghi θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3%… μέσω της επιταχυνόμενης διαχείρισης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων που ανέρχονται στα 77-78 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι σε 24 με 36 μήνες τα NPEs στην Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει στο 5% με 7% του συνόλου των δανείων.
Με βάση την Lagarde οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την εξυγίανση τους.
Εάν η ΕΚΤ επιμείνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τα ελληνικά NPEs με στόχο το 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην Ευρωζώνη τότε η πίεση που θα ασκηθεί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και χρηματιστηριακά επίσης αρνητική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ

Η επικαιρότητα

Κατατέθηκε στη Βουλή, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τον ρόλο που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε στην υπόθεση της Novartis.
Ειδικότερα, η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ και αναφέρεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τέσσερα αδικήματα που πρέπει να ελεγχθούν , για παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε πρόκληση κακουργήματος και σε ψευδορκία μάρτυρος.
Χωρίς να έχει γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 4ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.
Οι διαβουλεύσεις για τα ανοικτά μέτωπα, τα οποία παραμένουν πολλά, θα συνεχιστούν τώρα με ανταλλαγές στοιχείων και τηλεδιασκέψεις
Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Μήνυμα θετικής διάθεσης για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς φαίνεται, τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση, επιχείρησαν να στείλουν στο  τετ α τετ που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας αυτό που κρατούν είναι ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να οικοδομηθεί καλύτερο κλίμα προς όφελος όπως ειπώθηκε, των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Ειδικά για το μεταναστευτικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση και ήταν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών, η επίσημη ενημέρωση λέει ότι συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία, καθώς χθες Τετάρτη 25/9 συνήλθε το βρετανικό Κοινοβούλιο ύστερα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Boris Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του έως τις 18/10.
Η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα, με την αντιπολίτευση να καλεί τον Johnson να παραιτηθεί και με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση και να τον ρίξουν και άρα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβριο είτε να τον αφήσουν να φέρει εις πέρας την υπόθεση του Brexit.
Σημειώνεται πως ο Johnson, και παρά το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit εφόσον δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ, διαμηνύει πως θα προχωρήσει στο Brexit στις 31/10 είτε έχει καταλήξει είτε όχι σε συμφωνία με την ΕΕ.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (26/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,13%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,89% στις 2929,09 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,28% στις 26017 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και στην έρευνα για την πιθανή παραπομπή του Donald Trump.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,25%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,13%, ο S&P στο -0,28%, ο Nasdaq με απώλειες -0,48% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,16% (9,34 δολ.)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές 

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές πλην της Πειραιώς, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αν και ενδοσυνεδριακά δέχθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank καλύπτοντας το 50% σχεδόν των τραπεζικών συναλλαγών.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,77 ευρώ με άνοδο +0,80% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,69 ευρώ με άνοδο +0,60% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,01 ευρώ με πτώση -0,33% με όγκο 1,48 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,88 ευρώ με άνοδο +1,38%  με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4080 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,44 ευρώ με άνοδο +0,46%, με όγκο 162 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Τέρνα Ενεργειακή , ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Lamda, Coca Cola
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Φουρλής.
Coca Cola έκλεισε στα 29,68 με άνοδο +0,95% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,80 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 6,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1280 ευρώ με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 726 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,64 με άνοδο +0,36% και αποτίμηση 3,10 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,08 ευρώ, με ;anodo +0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,30 ευρώ, αμετάβλητα και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,90 ευρώ με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,89 ευρώ με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,36 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -0,56% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1338 ευρώ με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 126 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,35% – Σταθεροποίηση και στην Ευρώπη  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αφενός γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αφετέρου λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook αλλά και των ανησυχιών για τον Trump λόγω πιθανής παραπομπής του για την Ουκρανία.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,35%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,32% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,33% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,09 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,33%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,31%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,06  μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,39 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019….
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.041 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,18% ή 218 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,84% στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/9/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

Πηγη Βankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ