Οι νέες στρατηγικές των επιχειρήσεων με το βλέμμα στην… έξοδο

  • Απρίλιος 29, 2018

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος, η εκτίμηση ότι «τα χειρότερα είναι πίσω» και η αλλαγή στάσης από τους Ελληνες επιχειρηματίες. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο και γιατί επιλέγονται στρατηγικές… επίθεσης.

Μπορεί το βλέμμα των επενδυτών να είναι τώρα στραμμένο στην πορεία των διεθνών αγορών και στην πίεση που έχουν φέρει, όμως το κλειδί εξακολουθεί να παραμένει η εικόνα της ελληνικής αγοράς συνολικά και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ειδικότερα.

Με λίγα λόγια, το μπρα ντε φέρ όσων βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όσων το βλέπουν μισοάδειο, συνεχίζεται –όμως η εικόνα σε μεγάλο βαθμό έχει ξεκαθαρίσει: οι επιχειρήσεις που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση έχουν κατά βάση ισχυροποιηθεί περισσότερο, οι τράπεζες συνεχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα του οίκου τους, οι δείκτες αποτίμησης κρίνονται σε γενικές γραμμές ελκυστικοί. Κοντολογίς, υπάρχει πια ένα σαφέστερο πλαίσιο, από το οποίο λείπει μια θρυαλλίδα για να διαμορφωθεί μια πορεία που θα δείχνει το τέλος της «μεγάλης ταλαιπωρίας».

«Σας λέγαμε εδώ και χρόνια ότι η εταιρεία μας είναι πολύ καλά τοποθετημένη για να αντέχει στην πτωτική πορεία της οικονομίας, αλλά και έτοιμη να εκμεταλλευθεί τυχόν ανάπτυξή της. Τώρα, λοιπόν, προετοιμαζόμαστε για να εκμεταλλευθούμε το πάνω της αγοράς, καθώς η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται και το ΑΕΠ να βελτιώνεται, έστω και αν αυτό γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς». Η δήλωση αυτή του προέδρου της εταιρείας Πλαίσιο Γιώργου Γεράρδου, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι, λοιπόν, λίγοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι, διαφοροποιώντας τη στάση που κρατούσαν εδώ και δέκα περίπου χρόνια, είτε ξεκινούν νέα επενδυτικά προγράμματα, είτε αποφασίζουν να διανείμουν μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους τους είτε, τέλος, επιλέγουν να φέρουν στην Ελλάδα τμήμα των ξένων καταθέσεών τους προκειμένου να μειώσουν την υψηλότοκη δανειακή τους έκθεση προς το τραπεζικό σύστημα.

Η ουσία είναι ότι μπορεί μεν ο επιχειρηματικός κόσμος να μην προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία και το τέλος των προβλημάτων, ωστόσο πιστεύει πως τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, ότι η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και πως αργότερα ή γρηγορότερα το ΑΕΠ θα ανεβεί.

«Η αγορά σήμερα, καλώς ή κακώς, πολύ περισσότερο ανησυχεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών, παρά για τις εξελίξεις γύρω από τον τρόπο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και τα ζητήματα χρέους. Βλέπετε πόσο μικρός όγκος συζητήσεων παράγεται από δημοσιεύματα που θέλουν τους Γερμανούς να βάζουν σκληρούς όρους για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την υπόθεση της χώρας μας. Ελάχιστες συζητήσεις επίσης προκαλούν τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης που καθυστερούν να διευθετηθούν από την πλευρά μας. Τέλος, οι σχετικές αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων για τον τρόπο εξόδου από το μνημόνιο περνούν περίπου απαρατήρητες, όχι επειδή είναι ήσσονος σημασίας, αλλά γιατί όλοι εκτιμούν πως τέτοιου είδους ζητήματα θα διευθετηθούν τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τώρα, το αν έχουν δίκιο, θα φανεί σε λίγους μήνες στην πράξη».

Αυτά δηλώνει γνωστός οικονομικός παράγοντας, συμπληρώνοντας: «Από τη μια πλευρά, η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα που είναι πλέον προσηλωμένο στην Ευρώπη και στο ευρώ, επιζητώντας επενδύσεις από το εξωτερικό και προχωρώντας ως ένα βαθμό τις αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη κι αν γίνουν εκλογές, ακόμη κι αν διαφοροποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα, δεν αναμένεται να αλλάξει η κεντρική πορεία της χώρας.

Και από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι έχοντας δαπανήσει πολύ χρόνο και πολύ χρήμα, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν την Ελλάδα -τη μόνη χώρα που παραμένει εντός μνημονίων- να μπαίνει τώρα σε περιπέτειες (έχουν άλλωστε, πολύ πιο σύνθετα προβλήματα μπροστά της να αντιμετωπίσουν). Άρα, λοιπόν, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο και μάλιστα με σχετικά ομαλό τρόπο, όποιος και αν είναι αυτός, καθώς επίσης και ότι κάποια ρύθμιση του χρέους θα υπάρξει, νωρίτερα ή αργότερα».

Το μέτωπο των τραπεζών

Καθησυχαστικά στην όλη διαδικασία, λειτουργούν και οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν σε άμεσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τη διαδικασία των stress tests λειτούργησε κατευναστικά, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με ικανοποίηση την κάπως μεγαλύτερη άνεση του τραπεζικού συστήματος να δίνει δάνεια προς τις επιχειρήσεις και κυρίως προς τις υγιέστερες εξ αυτών.

Επιπλέον, παρά τις καθυστερήσεις και τις όποιες αστοχίες, το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη μπει σε μια πορεία: ιχθυοκαλλιέργειες, ιδιωτική υγεία, πληροφορική, οχήματα και τουρισμός είναι κλάδοι στους οποίους υπάρχουν και δρομολογούνται εξελίξεις, έστω κι αν παράγοντες της αγοράς (βλέπε τις ενδεικτικές δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Sarantis, κ. Κων/νου Ροζακέα) θεωρούν το πως το όλο θέμα θα έπρεπε να κινηθεί επιθετικότερα και γρηγορότερα.

Το στοίχημα του ΧΑ

Το κλίμα σχετικής ηρεμίας αντανακλάται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που περισσότερο φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις παρά από τις εγχώριες.

Πηγή euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ