Οι παλαιοί μέτοχοι της Eurobank Fairfax, Ross, Fidelity θα καλύψουν πλήρως της ΑΜΚ με 1,3 με 1,5 δισεκ.

  • Οκτώβριος 19, 2015
Το Fairfax θα ηγηθεί στην κάλυψη και της νέας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank
Τα stress tests – έτσι όπως διαμορφώνονται – δεν εμπεριείχαν εκπλήξεις.
Η Eurobank με βάση την αξιολόγηση του AQR και του βασικού σεναρίου θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου περίπου 1,3 δισεκ. – χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ΑΜΚ 1,5 δισεκ. – αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι της Eurobank θα καλύψουν πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2014 το group των διεθνών επενδυτών υπό το Fairfax κάλυψε 1,33 δισεκ. ενώ και στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 θα εισφέρουν τουλάχιστον 1,3 δισεκ. ευρώ.
Το 2014 το Καναδικό Fairfax κατέβαλλε 400 εκατ.
Η WLR του ιδρυτή Wilbur L. Ross αμερικανικό fund που εξειδικεύεται σε εξαγορές τραπεζών και εταιριών που εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης, είχε επενδύσει 37,5 εκατ ευρώ.
Το Capital που είχε 556,8 εκατ ευρώ στην αμκ της Eurobank το 2014 δεν θα συμμετάσχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2015.
Το Mackenzie Funds είχε επενδύσει στην Eurobank 172 εκατ ευρώ.
Το Fidelity Funds ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds με 1,9 τρισεκ. δολάρια είχε επενδύσει στην Eurobank 115,5 εκατ ευρώ και θα επενδύσει εκ νέου.
Το Brookfield ένα από τα μεγαλύτερα καναδικά funds με υπό διαχείριση κεφάλαια 181 δισεκ. θα συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank ενώ το 2014 είχε επενδύσει 50 εκατ ευρώ.

Το Fairfax θα ηγηθεί στην κάλυψη και της νέας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank

Πριν λίγες εβδομάδες το Fairfax αποτίμησε τις μετοχές της Eurobank στην τρέχουσα αξία;
Ως γνωστό το Fairfax που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank (το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 35% περίπου) κατέχει 12,94% της Eurobank.
Το 12,94% αντιστοιχεί σε 1,9 δισεκ. μετοχές Eurobank.
Το 8,77% των μετοχών ή 1,28 δισεκ. μετοχές το απέκτησε στην τιμή των 0,31 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2014, επενδύοντας τότε 400 εκατ ευρώ.
Εν συνεχεία απέκτησε μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου, αγοράζοντας ότι πουλούσε το Capital Group που αποδείχθηκε προφητικό όταν αποχώρησε πλήρως από την Eurobank.
Απέκτησε το Fairfax 4,29% επιπλέον μετοχές – δεν περιλαμβάνονται τα warrants – με μέση τιμή τα 0,09 ευρώ με 0,10 ευρώ ή 630 εκατ μετοχές με κόστος περίπου 63 εκατ ευρώ.
Συνολικά επένδυσε 463 εκατ ευρώ στην Eurobank με την τρέχουσα αξία της επένδυσης περίπου 40 εκατ ευρώ.
Εκ του καταστατικού τους όλα τα διεθνή funds δεν ακολουθούν την παλιά ελληνική μεθοδολογία, κοινώς να διατηρούν στις τιμές κτήσης τις επενδύσεις τους παραμορφώνοντας λογιστικά τους ισολογισμούς.
Το καναδικό Fairfax απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την μεγάλη συμμετοχή στις τρέχουσες τιμές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενέγραψε ζημία 420 εκατ ευρώ.
Η κίνηση αυτή του Fairfax είχε διττό στόχο ένα προφανή και ένα ιδιαίτερο.
Ο προφανής στόχος ήταν ότι το Fairfax ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την ζημία και ποντάροντας στην ανάκαμψη.
Θυμίζουμε ότι η τρέχουσα τιμή της Eurobank (18/10/2015) είναι 0,0210 ευρώ.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι εκ του καταστατικού του το Fairfax είχε ένα πρόβλημα.
Έχοντας έκθεση περίπου 13% εκ του καταστατικού του δεν μπορούσε να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια στην Eurobank.
Η επένδυση δεν υπολογίζεται επί των μετοχών αλλά επί του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί.
Η δραματική πτώση της μετοχής της Eurobank προκάλεσε τεράστια ζημία στο Fairfax το οποίο επένδυσε 463 εκατ και η αξία της επένδυσης στην Eurobank είναι 40 εκατ.
Όμως με τα 40 εκατ αποκτά πάλι την δυνατότητα – λόγω καταστατικού – να επενδύσει εκ νέου στην Eurobank και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγή:bankingnews.gr

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ