Οι προβολείς ξανά στις τράπεζες

  • Οκτώβριος 20, 2015

Στον τραπεζικό κλάδο πέφτουν για ακόμη μία φορά τα φώτα στη Λεωφόρο Αθηνών καθώς σήμερα αναμένεται να συζητηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου, ενώ αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο νομικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος της διαδικασίας είναι να συγκεντρωθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Aν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις όσο αφορά το ύψος των κεφαλαικών αναγκών που θα χρειαστούν οι τράπεζεσ, δημοσίευμα του Reutersνωρίτερα έκανε λόγο ότι ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερος των 20 δισ. ευρώ.

Οι προβολείς ξανά στις τράπεζεςΤην ίδια ώρα οι επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα. Η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 2,6% στις 248,2 μονάδες, ενώ από τις επιμέρους μετοχές η Eurobank ενισχύεται 4,55% στα 0,023 ευρώ, η Tρ. Πειραιώς αντιδρά μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις στα  0,077 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύεται 2,96% και η ΕΤΕ σημειώνει άνοδο 2% στα 0,663 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ σημειώνουν άνοδο 1,76% και 0,99% αντίστοιχα και η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται 1,11%. Στον αντίποδα, η Grivalia και η ΤΕΝΕΡΓ υποχωρούν 1,71% και 1,43% αντίστοιχα.  Χτες σε ανακοίνωση της η Grivalia ανέφερε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Lamda Development (+0,45%) όπως και με άλλους ομίλους, διερευνώντας πιθανές συνέργειες που θα δημιουργήσουν αξία. O OTE και ο Τιτάνας κινούνται χαμηλότερα κατά 0,92% και 0,83% αντίστοιχα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ήπια άνοδο παρουσιάζει η Intracom (+0,56%) και ο Φουρλής (+0,37%) ενώ η Frigoglass υποχωρεί 1,32%. Η Τρ. Κύπρου σημειώνει απώλειες 1,18% στα 0,168 ευρώ.

Στην αγορά παραγώγων, το ελάχιστο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο ΣΜΕ των ΟΤΕ και ΔΕΗ ενώ το συμβόλαιο Νοεμβρίου του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται στη θεωρητική του τιμή, στις 205,5 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι χαμηλή και διαμορφώνεται στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Μετά την ισχυρή άνοδο στις τιμές των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση στο 3ετές βρέθηκε σε χαμηλό ενός έτους, οι συναλλαγές είναι ελάχιστες για την ώρα και δεν παρατηρούνται αξιόλογες μεταβολές στις τιμές.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ