Κέρδη 4,3% στην εβδομάδα για τις ευρωαγορές

  • Οκτώβριος 12, 2015

Με σταθερό πάτημα σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed που επιβεβαίωσαν τη διστακτικότητα της αμερικανικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και ενός επίμονα χαμηλού πληθωρισμού.

Η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων δίνει ώθηση σε πάγια υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, αυξάνοντας την επενδυτική τους ελκυστικότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,3% στις 362,82 μονάδες και ο Stoxx 50 έκλεισε 0,79% ψηλότερα. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης ενισχύθηκε 4,3% -η μεγαλύτερη άνοδος από την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουλίου, όταν η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 1,04%, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,54% και o FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,65%.

Στην περιφέρεια, ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 1,26%, ενώ ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,46%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed που ήρθαν στη δημοσιότητα χτες, o πληθωρισμός και η ανησυχία για το πότε θα επιστρέψει στο επίπεδο- στόχο της Fed του 2% βρίσκεται πίσω από την κρίσιμη απόφαση που έλαβαν τον προηγούμενο μήνα οι αξιωματούχοι της τράπεζας να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες.

Μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, o δείκτης S&P 500 ξεπέρασε το όριο των 2000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ