Κέρδη στη Wall δια χειρός Κίνας

  • Οκτώβριος 25, 2015

Θετικά «υποδέχθηκε» το αμερικανικό χρηματιστήριο την αιφνίδια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια, μία κίνηση που ενίσχυσε την επενδυτική αισιοδοξία που είχαν εμπνεύσει την Πέμπτη οι δηλώσεις Draghi για το QE της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Στην άνοδο συνέβαλαν και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η τράπεζα θα θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Δεκέμβριο όταν θα έχει στα χέρια της και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για μια απόφαση που θα οδηγεί σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σήμερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) σε μία προσπάθεια να συμβάλλει περαιτέρω στις ενέργειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35% και το επιτόκιο των καταθέσεων ενός έτους κατά επίσης 25 μ.β. στο 1,5%. Σημειωτέον πως πρόκειται για την έκτη μείωση των επιτοκίων από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα έκοψε κατά 50 μονάδες βάσης το επίπεδο ελάχιστων αποθεματικών για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με επιπλέον μείωση 50 μ.β. για ορισμένα ιδρύματα. Η PBOC αποφάσισε επίσης να καταργήσει το πλαφόν στο επιτόκιο για τις καταθέσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 157,81 μονάδες (0,90%) και έκλεισε στις 17.646,97 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε σημαντική άνοδο 111,81 μονάδων (2,27%) φτάνοντας τις 5.031,86 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 22,67 μονάδων (1,10%) κλείνοντας στις 2.075,18 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζαολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό -5,85% και έκλεισε στα 0,89 δολάρια.

Η ατζέντα των μάκρο της Παρασκευής περιελάμβανε μόνο τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα που σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit ενισχύθηκε στις 54,0 μονάδες τον Οκτώβριο από 53,1 μονάδες το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αυτή ήταν η ισχυρότερη μέτρηση από τον περασμένο Μάιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτης στις 52,3 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, ώθηση έδωσε η Amazon που ανακοίνωσε απρόσμενα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, η Amazon.com κατέγραψε κέρδη 79 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή, με τους αναλυτές να αναμένουν ζημιά 13 σεντς ανά μετοχή. Έναν χρόνο πριν, η Amazon είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες ζημιές των τελευταίων 14 ετών καθώς δαπανούσε μεγάλα ποσά στην προσπάθειά της να επεκταθεί σε ένα projects. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 23% στα 25,36 δισ. δολάρια, από 20,58 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι αναλυτές τις τοποθετούσαν στα 24,9 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένης της συναλλαγματικής επίδρασης, οι πωλήσεις έκαναν «άλμα» 30%.
Την Πέμπτη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε και η Microsoft. Ειδικότερα, σημείωσε κέρδη 4,62 δισ. δολαρίων ή 57 σεντς ανά μετοχή στο εξεταζόμενο διάστημα, από 4,54 δισ. δολάρια ή 54 σεντς ανά μετοχή την προηγούμενη χρήση.

Αλλά και η American Airlines Group ανακοίνωσε ισχυρότερα του αναμενόμενου κέρδη για το τρίτου τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,7 δις δολάρια ή 2,49 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο, υψηλότερα από το ποσό των 942 εκατ. δολαρίων ή 1,28 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,77 δολάρια έναντι εκτιμήσεων της FactSet για 2,72 δολάρια.

Αύξηση των κερδών – αν και ήπια – ανακοίνωσε και η Whirlpool Corp., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οικιακών συσκευών με βάση τις πωλήσεις, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 235 εκατ. δολ. ή 2,95 δολ. ανά μετοχή από 230 εκατ. δολ. ή 2,88 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Procter & Gamble ανακοίνωσε κέρδη 2,61 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, για τρίτο τρίμηνο, έναντι των 1,99 δισ. δολαρίων ή 69 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Αφαιρουμένων των εκτάκτων, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 98 σεντς. Τα έσοδα υποχώρησαν 12% στα 16,53 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters είχαν προβλέψει κέρδη 95 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 17,17 δισ. δολάρια.

Πηγή:capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ