Κέρδη στην Ευρώπη, πιέσεις για τη Βρετανία

  • Μάρτιος 2, 2016

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, λαμβάνοντας ώθηση από την προσπάθεια ανάκαμψης του πετρελαίου, αλλά και από την άνοδο στον τραπεζικό τομέα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τέθηκε και πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων. Από τους βασικούς δείκτες, μόνο ο βρετανικός έκλεισε με απώλειες.

Από την πλευρά του, ο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure προέβη στη διαπίστωση ότι «η ΕΚΤ εξετάζει προσεκτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται αλλού για την άμβλυνση πιθανών δυσμενών συνεπειών των αρνητικών επιτοκίων, στις τραπεζικές διόδους δανεισμού».

Ο Coeure δήλωσε πάντως ότι οι τράπεζες μέχρι στιγμής ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν «και με το παραπάνω» το κόστος των αρνητικών επιτοκίων μέσω υψηλότερων όγκων δανείων, χαμηλότερου επιτοκιακού κόστους υπεραξιών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,7% στις 340,97 μονάδες.

Στους βασικούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υπέστη ξανά πιέσεις κλείνοντας πτωτικά κατά 0,1% στις 6.147 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 4.425 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,6% στις 9.777 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,8%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,1%, ο ελβετικός SMI σημείωσε κέρδη 1% και ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε άνοδο 0,3%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, πτώση 1,0% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού από τον προηγούμενο μήνα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Δεκέμβριο οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση οι τιμές σημείωσαν βουτιά 2,9% και στις δύο ζώνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μέτρα τόνωσης για να ενισχύσει τον ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau. Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν στοχευμένα δάνεια σε εμπορικές τράπεζες, περισσότερες αγορές assets και παροχή περισσότερων λεπτομερειών για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, τόνισε μιλώντας ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου ο Villeroy de Galhau.

Με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων δέκα μηνών αυξήθηκαν οι κατασκευές στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν τις προσλήψεις, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τη Markit, ο PMI για τις κατασκευές υποχώρησε στις 54,2 μονάδες από τις 55 μονάδες του Ιανουαρίου, μετά από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση στις 55,5 μονάδες, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση από έρευνα του Bloomberg.

Πτώση 12% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιανουάριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς υποχώρησε η ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η βιομηχανική ένωση VDMA. Η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε κατά 8%, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό σημείωσε βουτιά 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της VDMA.

Με μικρότερο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ελβετίας το 2015, παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε στα τέλη του έτους, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος βρέθηκε υπό κλοιό πιέσεων. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, το ελβετικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,4%, σε προσαρμοσμένους όρους  βάσει του πληθωρισμού, στην περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Πηγή:capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ