Με πωλητές… και χωρίς αγοραστές, σήμερα το ΧΑ

  • Δεκέμβριος 22, 2016

Κατεβάζει τους ρυθμούς και τον πήχη των προσδοκιών το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τους πωλητές να κυριαρχούν στο ταμπλό και τους αγοραστές να απουσιάζουν παρακολουθώντας τα εμπόδια που ανακύπτουν συνεχώς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,03% στις 632,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.696,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,9% στις 813,09 μονάδες.

Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, οι ελληνικές προσδοκίες για μία «ομαλή” και γρήγορη εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση ή την ταχεία επανεκκίνηση της υλοποίησης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βασίζεται η ελληνική πλευρά μέσα στις αρχές του 2017. Και ούτε και η αγορά, η οποία κατά την προσφιλή τακτική της αναδιπλώνεται.

Βέβαια, το εγχώριο κλίμα επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στο περιθώριο των εκτιμήσεων ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi οδεύει ολοταχώς προς το bailout. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας δεν κατάφερε να βρει επενδυτές για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου και η κρατική διάσωσή της είναι πλέον αναπόφευκτη.

Στο μείγμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 1% στις αρχές του επόμενου έτους. Και μπορεί η εκτίμηση αυτή να μην αφορά άμεσα την Ελλάδα, ωστόσο εάν επιβεβαιωθεί αυτό θα σημάνει τη σταδιακή μείωση των μέτρων παροχής έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ, πριν καλά καλά η Ελλάδα προλάβει να επωφεληθεί από αυτά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση στερούν την αξιοπιστία από την εικόνα της χώρα μας και αυτό μόνο σοβαρές επενδύσεις δεν πρόκειται να προσελκύσει. Επίσης, είναι δεδομένο ότι απομακρύνεται το σενάριο ένταξης μας στο QE όσο καθυστερούμε το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο ταμπλό τώρα, η πρωταγωνίστρια της χθεσινής ανόδου είναι η πρωταγωνίστρια της σημερινής πτώσης. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,83%, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%. Η Eurobank, ο ΟΛΠ και η Εθνική σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, οι ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ και Λάμδα είναι άνω του -1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Folli Follie, Μυτιληναίος, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Jumbo σήμερα ανακάμπτει, μετά το χθεσινό -4,54%, σημειώνοντας κέρδη 3,45%, η Σαράντης κερδίζει 2,80% και η ΕΧΑΕ είναι στο 1,09%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, ΟΤΕ και Grivalia.

Πηγή .capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ