Ισχυρά πτωτικά τερμάτισαν τις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες , με τις τραπεζικές μετοχές να κατρακυλούν και τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.Ειδικότερα, η ομιλία της Janet Yellen στο κογκρέσο κατά την οποία δεν απέκλεισε ακόμη και τη μείωση των επιτοκίων από τξην αμερικανικήκεντρική τράπεζα, αλλά και το νέο χαμηλό δωδεκαετίας που σημείωσε σήμερα το αργό πετρέλαιο ήταν οι «βράχοι» που «βύθισαν» τις αγορές.Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, επανέλαβε σήμερα πως «βλέπει» αρκετούς κινδύνους στην αμερικανική οικονομία από τις πρόσφατες αναταραχές στις διεθνείς αγορές και την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη. Η ίδια σημείωσε μάλιστα πως υπάρχει πάντα η «πιθανότητα” ύφεσης της οικονομίας το προσεχές διάστημα και ως εκ τούτου η Τράπεζα εξετάζει κατά πόσο τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια συγκυρία.

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ύφεσης οποιαδήποτε χρονιά”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια κατά την δεύτερη ημέρα κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Ερωτηθείσα κατά πόσο η Επιτροπή Χάραξης της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) θα εξέταζε το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, η Yellen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Επανέλαβε σε αυτό το σημείο όσα είπε στην χθεσινή της κατάθεση, ότι δηλαδή η Fed είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων το 2010 και είχε αποφασίσει πως δεν ήταν κατάλληλη κίνηση εκείνη την περίοδο.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη υπό την πίεση από τα χαμηλών επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 3,68% στις 303,58 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE σημειώνει πτώση 2,90% στις 8.755 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κατέγραψε απώλειες 3,86% στις 3.904 μονάδες και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,90% στις 8.755 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 γνώρισε πτώση 4,85% στις 7.749 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 5,27% στις 15.833 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 4,47% στις 4.461 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε χαμηλό 27 ετών και στο -8% «κατρακύλησε» σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Suisse, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι αναφορικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσής της που επεξεργάζεται ο CEO Tidjane Thiam.

Αύξηση στα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζαSociete Generale, ενισχυμένη από την πώληση της συμμετοχής στην εταιρεία διαχείρισης asset, Amundi, αλλά και της ανάκαμψης στη ζήτηση των δανείων, ωστόσο δεν πέτυχε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με αποτέλεσμα η μετοχή της να βρεθεί σήμερα στο 12,6%.

Παράλληλα, την απομείωση της αξίας της Postbank, κατά περίπου ένα τρίτο, σχεδιάζει η Deutsche Bank, εν όψει της σχεδιαζόμενης πώλησης της μονάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιοργάνωσης που δρομολογεί η τράπεζα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώσεις επί του θέματος.

Για επικείμενη επιβράδυνση στον κλάδο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού προειδοποίησε η Nokia Corp, εν τω μέσω ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη από την ενοποίηση της Alcatel-Lucent.

Το outlook για τα μεγέθη του 2016 αύξησε η Adidas μετά την υπέρβαση των στόχων για τα κέρδη και τα έσοδα του 2015. Βάσει των προσωρινών μεγεθών για το 2015, η Adidas κατέγραψε αύξηση 12% στα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου, τα οποία ανήλθαν στα 720 εκατ. ευρώ, μετά την ισχυρή απόδοση των brands Adidas και Reebok και του διψήφιου ποσοστού αύξησης των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Χαμηλότερη παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου ανακοίνωσε ο κολοσσός εμπορευμάτων Glencore, σε ευθυγράμμιση με την υπόσχεσή του να μειώσει την παραγωγή καθώς επιδιώκει να περιορίσει το κόστος και να μειώσει το χρέος, λόγω της παρατεταμένης υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων.