Πώς θα πάρετε τα μέτρα σας την επόμενη φορά που θα «τρελαθεί» το αμερικανικό χρηματιστήριο

  • Μάιος 8, 2017

Είναι σίγουρο: η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα ακολουθήσει μια διαδρομή με έντονα σκαμπανεβάσματα, ίσως και σύντομα. Τελευταία τείνει να υποχωρεί, κάτι που  μπορεί να είναι ανησυχητικό. Τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια βουτιά; Ο Lewis Walker, στρατηγικός αναλυτής χρηματοοικονομικού προγραμματισμού και επενδύσεων της Capital Insight Group μας λέει πώς να χειριστούμε την επόμενη χωρίς να ανοίξει ρουθούνι:

Η μεταβλητότητα της αγοράς, όταν οι μετοχές πηγαίνουν πέρα δώθε και ορισμένες φορές κάνουν μεγάλες βουτιές,  είναι μία πραγματικότητα. Μπορεί να σας φοβίσει και να πάρετε λανθασμένες αποφάσεις. Ή μπορείτε να φροντίσετε ώστε να λειτουργήσει υπέρ σας.

Εάν επικεντρωθείτε στις καθημερινές ειδήσεις, θα βρείτε πάντοτε λόγους να είστε νευρικοί. Όταν εργάζεστε και αισθάνεστε ασφαλείς με ένα τακτικό μισθό, δεν ανησυχείτε τόσο πολύ για τις περιπλοκές της αγοράς.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να καλωσορίσετε την ευκαιρία να βάζετε περισσότερα χρήματα σε προγράμματα συνταξιοδότησης και αποταμίευσης όταν η Wall Street βάζει «πωλητήρια».  Η τεχνική του «dollar-cost averaging», όταν δηλαδή τοποθετεί το ίδιο ποσό χρημάτων σε ένα χαρτοφυλάκια σε τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργεί.

Όταν συνταξιοδοτείστε και δεν κερδίζετε πλέον εισόδημα από την εργασία, η ευαισθησία σας στη μεταβλητότητα αυξάνεται. Σε αυτή τη φάση ο «μισθός» σας προέρχεται από τα χρήματα που έχετε συγκεντρώσει και ανησυχείτε περισσότερο για τις αρνητικές ειδήσεις και την πτώση της αγοράς. Η διαχείριση της μεταβλητότητας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στόχος είναι να αποσυνδέσετε σε μεγάλο βαθμό τη μεταβλητότητα της αγοράς από την ηρεμία σας μακροπρόθεσμα.

Είμαστε δυνητικά στα τελευταία στάδια μιας μακράς οικονομικής επέκτασης. Είδαμε μια άνοδο των δεικτών της αγοράς μετεκλογικά, βασισμένη στην ελπίδα για αλλαγές, πχ με τη μορφή φορολογικής μεταρρύθμισης ή αναμόρφωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων. Καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump αντιμετωπίζει ένα διαιρεμένο εκλογικό σώμα και Κογκρέσο, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο και ίσως να αποδυναμωθούν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην αγορά. Ο S&P 500 αναρριχήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου και υποχώρησε σχεδόν 3% προτού αντιστρέψει την τάση του. Τώρα έχει σχεδόν επιστρέψει στα κορυφαία επίπεδα του Μαρτίου. Αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα από αυτό.

Ένα σημείωμα της J.P. Morgan Asset Management για την αγορά τον Ιανουάριο παρομοίαζε τη μεταβλητότητα με ένα θαλάσσιο ταξίδι.

Σημείωνε ότι «η ελεύθερη αγορά, όπως ο ανοιχτός ωκεανός, διαρκώς αναδεύεται». Τα κύματα της αγοράς μπορεί να διαφέρουν από «μικρούς κυματισμούς, έως ψηλά κύματα ή τσουνάμι μεγέθους χρηματοπιστωτικής κρίσης «. Με περίπου 10.000 Baby Boomers να συνταξιοδοτούνται καθημερινά, το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από την άντληση πόρων από τα συνταξιοδοτικά σχέδια ως αμοιβή.

Με τις μνήμες από την πανωλεθρία της αγοράς του 2008 να είναι ακόμη νωπές, οποιαδήποτε κρίση θα μπορούσε να γίνει σαρωτική και να επιδεινώσει την πτώση της αγοράς. Δεδομένου ότι το επιτυχημένο timing εισόδου και εξόδου από την αγορά είναι δύσκολο έως και αδύνατο, θα πρέπει να έχετε επαρκή αποθέματα χαμηλού έως και μηδενικού κινδύνου ώστε να αντεπεξέλθετε στις πτώσεις που γνωρίζουμε ότι θα συμβούν.

Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2000-2002 που σημειώθηκε το τεχνολογικό «ναυάγιο», η πτώση του S&P 500 κατά τουλάχιστον 5% εμφανιζόταν από 11 έως 14 φορές κάθε έτος. Το 2008 σημειώθηκαν 24 πτώσεις της τάξης του 5% και άνω. Ανατρέχοντας στο 1980, ένας πίνακας στο σημείωμα της J.P. Morgan υπολόγιζε τις πτώσεις του S&P 500 μέσα στο έτος κατά μέσο όρο στο 14,2%.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη πτώση, η αγορά ολοκλήρωσε το έτος με άνοδο 76% των φορών. Ναι, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών επιδόσεων. Χρειάζεστε δυναμική για να μπορείτε να ξεπεράσετε το κύμα της μεταβλητότητας έως το επόμενο υψηλό. Δεν θέλετε να αναγκαστείτε να πουλήσετε στα χαμηλά στη διάρκεια μιας πτώσης για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1987, μία παγκόσμια κατάρρευση της αγοράς ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, βυθίζοντας τις αγορές των ΗΠΑ σε απώλειες άνω του 20%. Για το έτος, η αγορά έκλεισε με άνοδο 2%. Μια ανάκαμψη σχεδόν 50% το 2008 δοκίμασε την επενδυτική υπομονή και καταράκωσε την εμπιστοσύνη. Οι επιχειρήσεις που διασώθηκαν έχασαν ένα από τα μεγαλύτερα ράλι όλων των εποχών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2009. Μερικές από τις χειρότερες ημέρες στην αγορά συμβαίνουν πολύ κοντά στις καλύτερες μέρες.

Κατ’ελάχιστον, τα άτομα και τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν εισόδημα αξίας τουλάχιστον ενός έτους σε ένα money market fund που φέρει την εγγύηση της FDIC για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, διακοπής εργασίας κ.λπ.

Μετά τη συνταξιοδότηση, παροτρύνουμε για ένα fund υποκατάστασης του μισθού που θα καλύπτει ανάγκες ρευστότητας τριών έως πέντε ετών με ένα χαμηλού κινδύνου αποθετήριο. Μπορείτε να το αποκαλέσετε η «στρατηγική του κουβά» ο οποίος θα μπορεί να ενισχυθεί με εναλλακτικές επενδύσεις ταμειακών ροών ή χαρτοφυλάκια μετοχών υψηλού μερίσματος.

Ο γνωστός διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, Shelby Davis, δήλωσε: «Βγάζετε τα περισσότερα από τα χρήματά σας στη διάρκεια μιας bear market, απλά δεν το συνειδητοποιείτε εκείνη την ώρα.» Ο Warren Buffett αντανακλά αυτό το συναίσθημα, καθώς βλέπει μια κάμψη της αγοράς ως «μια ευκαιρίας να αυξήσουμε το μερίδιό μας σε μεγάλες εταιρείες με σπουδαία διαχείριση σε εξαιρετικές τιμές».

Είναι αλήθεια. Αλλά χρειάζεστε μια στρατηγική για να μειώσετε τον θόρυβο της αγοράς, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε τη νύχτα. Αυτό είναι ένα μέρος ενός οικονομικού σχεδίου με μεγάλο ορίζοντα.

Πηγή capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ