Προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α με αιχμή τράπεζες-ΔΕΗ

  • Νοέμβριος 13, 2015

Αφορμή για ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο δίνουν τα «καλά νέα» από το μέτωπο της συμμετοχής ξένων επενδυτών στα book buildings των τραπεζών αλλά και το ράλι της ΔΕΗ μετά την είσοδό της στον MSCI Standard.

Η αγορά της Αθήνας επιχειρείται από το άνοιγμα να απεγκλωβιστεί από το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων ημερών, με τους αγοραστές να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στον τραπεζικό κλάδο όπου ξεχωρίζουν ανοδικά η Eurobank και η Alpha Bank στον απόηχο των πληροφοριών ότι έχουν «κλείσει» το 60% και 50% αντίστοιχα της ζήτησης από την πρώτη ημέρα.

Ο προβληματισμός πάντως παραμένει συνολικά για την εξέλιξη των βιβλίων προσφορών με την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε προ εβδομάδας, να έχει περιοριστεί λόγω των μεγάλων αναγκών που πρέπει να καλυφθούν.

Σήμερα είναι παράλληλα η πιο κρίσιμη μέρα και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα εκταμίευσης των 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης και των 2 δισ. ευρώ της υπο-δόσης, με τη συζήτηση να εστιάζεται στη στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο καθώς το σχετικό αίτημα εστάλη από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

Στο άνοιγμα  ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε ως και 1,24% υψηλότερα στις 667 μονάδες για να περιορίσει πλέον στο μισό τα κέρδη του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να ενισχύεται λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών ως και 9,62% στις 171 μονάδες. Το πρώτο κύμα πωλήσεων που εκδηλώθηκε ψαλίδισε  δραστικά τις αποδόσεις για την τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,6%, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει πάνω από 11,5%, την Eurobank να καταγράφει κέρδη 19% (από 26,9% νωρίτερα), την Πειραιώς να είναι στο +2% (από 8%) και την Εθνική να ενισχύεται κατά 3,85%.

Οι διακυμάνσεις αναμένεται να είναι και σήμερα πάντως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει μια τελευταία ευκαιρία να αντιδράσει ανοδικά και να απομακρυνθεί από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 μονάδων, σχηματίζοντας τριπλό πυθμένα στην περιοχή αυτή.

Στον FTSE Large Cap δεσπόζει η ανοδική κίνηση της ΔΕΗ κατά 6% η οποία ήταν τελικά η μόνη μετοχή που εισήχθη στον MSCI Standard κατά την χθεσινή αξιολόγηση (ισχύς από 30 Νοεμβρίου). Από τον δείκτη διαγράφονται, όμως η Eurobank και η Πειραιώς λόγω της πολύ χαμηλής τους χρηματιστηριακής αξίας.  Στον αντίποδα πιέσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Motor Oil, η ένταξη της οποίας στον δείκτη MSCI είχε προεξοφληθεί από την αγορά με την μεγάλη ανοδική κίνηση της μετοχής, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Σε ανοδική τροχιά κινείται σήμερα και ο ΟΤΕ με κέρδη 1,7%, ενώ στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για τον ΟΠΑΠ ο οποίος έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο 11 φορές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Στο σύνολο της αγοράς επικρατεί θετική εικόνα, με 31 μετοχές να καταγράφουν άνοδο έναντι 18 που υποχωρούν, και τις συναλλαγές να καταγράφουν σημαντική αύξηση ξεπερνώντας τα 12,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης κυρίως λόγω του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, και των τραπεζικών τίτλων που έχουν τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή:capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ