Ράλι σε ΧΑ, ομόλογα, βλέπουν οι βασικοί ξένοι μέτοχοι των τραπεζών από Απρίλιο – Τι είπαν με Τσίπρα, Μητσοτάκη, επιχειρηματίες

  • Φεβρουάριος 1, 2016
Μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει μπαράζ θετικών ειδήσεων και γεγονότων που θα δώσουν ώθηση ειδικά στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
«Αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων από τον Απρίλιο θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ισχυρό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με άνοδο μετοχών, αύξηση της επενδυτικής ψυχολογίας και αλλαγή κλίματος προς το θετικότερο» ανέφεραν οι διεθνείς ξένοι μέτοχοι των τραπεζών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν κρίσιμες συναντήσεις στις 29 Ιανουαρίου του 2016.
Η διοίκηση της Eurobank υπό τους Καραμούζη και Καραβία συντόνισαν επιτυχώς τις σημαντικές συναντήσεις κορυφαίων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα όπως Fairfax, Ross, Capital, Paulson με την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες.
Οι διεθνείς επενδυτές αποχώρησαν από την Ελλάδα έχοντας εξάγει τα εξής συμπεράσματα
1)ότι ο Τσίπρας τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση ή το αργότερο τέλη Μαρτίου του 2016.
2)Μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει μπαράζ θετικών ειδήσεων και γεγονότων που θα δώσουν ώθηση ειδικά στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία εμφανίζει 2ετές ομόλογο 0,14% και η Ελλάδα 14%.
Η ψαλίδα αυτή προβλέπεται ότι θα κλείσει εντυπωσιακά ενώ στο χρηματιστήριο από τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο τον Απρίλιο θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη καθώς οι προοπτικές πλέον της Ελλάδος θα βελτιώνονται προς το καλύτερο και θα φέρουν και την πιστοποίηση της Τρόικα και της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ταυτόχρονα τα ελληνικά ομόλογα και άλλα assets θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση όπερ σημαίνει μεγάλη μείωση του ELA.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Οι κρίσιμες συναντήσεις

1) Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην ομάδα των διεθνών επενδυτών ότι η διαπραγμάτευση και αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα Μαρτίου ή το αργότερο τέλη Μαρτίου.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι το αγροτικό θα μεταφερθεί για το Καλοκαίρι του 2016 καθώς δεν αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης.
Ο Τσίπρας τόνισε ότι σύντομα η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και προέβλεψε περίπου στο μηδέν μεταξύ -0,3% με -0,2% ύφεση για το 2015.
Οι διεθνείς επενδυτές και βασικοί μέτοχοι των τραπεζών διαπίστωσαν ότι ο Τσίπρας έχει πλήρως αλλάξει στρατηγική σε σχέση με το παρελθόν, είναι πλέον καθαρά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος.

2)Πολύ θετική εντύπωση άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι δεν θα προκαλέσει εκλογές.
Θα αφήσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, θα στελεχωθεί η ΝΔ με νέα στελέχη κυρίως τεχνοκράτες και σε επόμενη φάση θα επιδιώξει την εξουσία.
Επανέλαβε την προσήλωση της ΝΔ στις διεθνείς επενδύσεις.

3)Θετική εντύπωση άφησε στους διεθνείς επενδυτές – βασικούς μετόχους των τραπεζών το πρόγραμμα 11δισεκ. που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων παρουσίασε διεξοδικά ένα πλάνο 11 δισεκ. που εξέπληξε του ξένους επενδυτές.

4)Η ομάδα των διεθνών επενδυτών είχε συναντήσεις και με ομάδα επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων ο Βασιλάκης της Aegean, ο Κωνσταντακόπουλος με την μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Μεσσηνία, ο Στασινόπουλος, η διοίκηση της Grivalia ενώ απουσίαζε ο Ε. Μυτιληναίος λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό.
Οι επιχειρηματίες παρουσίασαν τις προϋποθέσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

5)Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση της ομάδας των διεθνών επενδυτών με τον Τρυφ. Αλεξιάδη ο οποίος παρουσίασε την πορεία των εσόδων περνώντας το μήνυμα ότι το 2016 θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

6)Συνάντηση είχε η ομάδα των διεθνών επενδυτών και με τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 2015 η οικονομία θα κλείσει γύρω στο μηδέν και το 2016 αν όλα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων ίσως υπάρξει και θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ ειδικά από το β΄6μηνο του 2016.

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ