Συνέχεια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές

  • Οκτώβριος 9, 2015

Με κέρδη αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω προσδοκιών για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος μέσα στον Οκτώβριο η οποία θα οδηγήσει και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση (την τρίτη κατά σειρά σε διάστημα δύο ετών) των τραπεζών εντός χρονοδιαγράμματος 2015.

Παρά το θόρυβο για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν και κατά πόσο το μέγεθος του λογαριασμού θα ικανοποιήσει του υφιστάμενους μετόχους ώστε να υποστούν το μικρότερο δυνατό dilution, o τραπεζικός κλάδος- συγκεκριμένα η ΕΤΕ-ήταν αυτή που ξεχώρισε τη εβδομάδα που διανύσαμε, με το κλαδικό δείκτη να καταγράφει (μη συμπεριλαμβανομένης της σημερινής συνεδρίασης) κέρδη της τάξης του 28,4%, με τη μετοχή της ΕΤΕ να υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων κατά +46,58%.

Το σημερινό ξεκίνημα των συναλλαγών είναι αισθητά πιο υποτονικό, με το Γενικό Δείκτη τιμών να κινείται με μικρές εναλλαγές προσήμου, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, επίπεδο που είχε ξεπεραστεί τέτοια ώρα στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί.

Οι τράπεζες ξεχωρίζουν και σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 3-4% στις 214 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται 5,48%, η Αlpha Bank σημειώνει κέρδη 4,67% και ακολουθούν οι Eurobank και ΕΤΕ στο +4,35% και 4,49% αντίστοιχα.

Τα θετικά πρόσημα των τραπεζών ακολουθούν οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,25%), ΟΛΠ (+1,81%), EΛΠΕ (+1,31%), ΟΠΑΠ (+1,08%) και ΔΕΗ (+0,8%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ήπιες πιέσεις δέχονται οι Ελλάκτωρ (-1,15%), ΜΠΕΛΑ (-1,86%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,11%), Motor Oil (-1.21%) και Lamda Development (-1,09%). Σταθεροποιητικές τάσεις για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,62 ευρώ.

Μικρό το ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Τρ. Αττικής να σημειώνει απώλειες 3,45% στα 0,028 ευρώ.

Λιγότερες θα είναι οι προμήθειες για τις χρηματιστηριακές από την ερχόμενη Παρασκευή καθώς με χθεσινή απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαγράφονται όλα τα παράγωγα προϊόντα επί των τραπεζικών μετοχών  λόγω της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης τους. Οι συναλλαγές επί τραπεζικών παραγώγων, κυρίως των προθεσμιακών συμβολαίων τους, αποτελούσαν σχεδόν των 90% του συνολικού τζίρου στην αγορά παραγώγων.

Αν και έχει παραταθεί η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, το ενδεχόμενο να υπάρξει reverse split στις τιμές των μετοχών θα έδινε τη δυνατότητα arbitrage ανάμεσα στα ΣΜΕ και στις υποκείμενες αξίες τους.

 

Πηγή : capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ