Συνεδρίαση… γενικευμένης διόρθωσης στο ΧΑ!

  • Ιούλιος 21, 2018

Προς τις 750 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με την μεγάλη πλειοψηφία των blue chips στο «κόκκινο». Βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στο «συν» η Coca Cola.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, με τίτλο «Γιατί δεν ‘φταίει’ μόνο η ΕΕΕ για την διόρθωση».
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ακολουθία της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται, εκ νέου, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και οι πιέσεις να ανεβάζουν στροφές μετά τις 14.00 και αφού είχαν λήξει τα συμβόλαια Ιουλίουστην Αγορά Παραγώγων.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα και την μικρή ενδυνάμωση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων).

«Στη σημερινή συνεδρίαση, είναι προγραμματισμένη η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, χωρίς ωστόσο να αναμένεται μεταβολή, ενώ λήγουν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα. Πιθανολογείται επομένως αυξημένη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο» ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε, μετά την «απόφαση» των Ευρωπαϊκών Αγορών να κινηθούν «νότια» και αφού είχαν αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,83% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Με τα παραπάνω δεδομένα και ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, εκείνο το οποίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στο Χ.Α. είναι ο χαμηλός τζίρος, αύξηση του οποίου θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Παίρνοντας στην σημερινή συνεδρίαση «step by step», αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 0,9 εκατ., ενώ το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, για να συμπληρωθεί χρειάστηκε 35 λεπτά συνεδρίασης.

Στις 13.45, όταν και διακόπηκαν οι συναλλαγές για την λήξη των Παραγώγων Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο μέχρι στιγμής χαμηλό των 759,89 μονάδων (-0,88%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 844,29 μονάδων (-1,63%) και ο τζίρος στο εντυπωσιακό ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ (!)

Η επανέναρξη των συναλλαγών στις 14.00, έφερε τους πωλητές να παρουσιάζουν επιθετικότερες διαθέσεις, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να σημειώσουν νεότερα χαμηλά ημέρας και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση αρκετά κοντά σε αυτά, αφήνοντας αρνητικές παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,71% (-3,71%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, «δικαιώνοντας» την «Oceanwood Capital Management LLP» που αύξησε την «short» θέση της στην μετοχή από 0,81%, σε 0,90%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το σημερινό κλείσιμο του τίτλου χαμηλότερα των 1,95 και 1,90 ευρώ, ασφαλώς και δημιούργησε έναν πρώτο προβληματισμό για τους «όψιμους» αγοραστές, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,87 και 1,80 ευρώ και το ημερήσιο «stop long» στα 1,834 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, έχει να παρουσιάσει η μετοχή της Εθνικής (-1,44%). Σε περίπτωση απώλειας της στήριξης στα 0,2520 ευρώ, απαιτείται σημαντική μείωση των «long» θέσεων.

Εκεί που ο Τραπεζικός δείκτης έδειχνε ότι μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 867 μονάδων, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αποδείχθηκαν αρκετές να «γκρεμίσουν» τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα και από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 838 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 832 μονάδες (-3,06%), στις 17.00 είχε αντιδράσει μέχρι τις 835,39 (-2,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 832,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,05%.

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα βάλουν σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 830 και 824 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα τα σενάρια για καταγραφή νέων βραχυπρόθεσμων χαμηλών, θα έχουν επιστρέψει δριμύτερα.

«Οι συνέπειες του πακέτου διάσωσης δεν θα τελειώσουν την ημέρα που θα τελειώσει και το ίδιο το πρόγραμμα της Ελλάδας», σημείωσε η Άγγελα Μέρκελ,σύμφωνα με το Reuters και αυτή ήταν η μοναδική είδηση, εγχώριου ενδιαφέροντος και ήλθε να επιβεβαιώσει το σύνολο των αναλυτών, που θεωρούν ότι η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει καθηλωμένη λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων – καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Νέα αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ περίπου εμφάνισε το Δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης το α’ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 322,5 δισ. ευρώ, από 317,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και 313,09 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακήκαι στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Μόνο ο Nikkei (-0,29%) υποχώρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+2,05%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη κινείται η Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι πιέσεις από τις τιμές του Πετρελαίου ενίσχυσαν τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών, τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για Βιομηχανικά Προϊόντα έκανε άλμα κατά 3%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδουν οι Financial Times. Η ανάγνωση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 2,9%.

«H ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει κορυφωθεί και τα ρίσκα στο outlook είναι εξαιρετικά σοβαρά, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης για την οικονομία του Νομισματικού Μπλοκ», προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως υπάρχουν καλοί λόγοι μιας ήπιας προσγείωσης, αλλά εκτιμά πως οι προοπτικές της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχουν υποστηριχθεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να μην αποσύρει την νομισματική τόνωση απότομα, καθώς οι Αγορές θα τιμωρούσαν γρήγορα τα πιο αδύναμα Μέλη της Ευρωζώνης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, κριτική στη Fed έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως δεν είναι ενθουσιασμένος με τις αυξήσεις επιτοκίων. Ο κ. Τραμπ, αφού επισήμανε πως «έχει τοποθετήσει έναν πολύ καλό άνθρωπο στη Fed», υποστήριξε πως «ανησυχεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μπορούν να βάλουν τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, καθώς η νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι ΕΚΤ και BoJ παραμένει χαλαρή». Πρόσθεσε ωστόσο πως «η Fed έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο».

Τι λένε οι αναλυτές

«Με ‘υποβασταζόμενο’ τζίρο συναλλαγών κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης προς τη ζώνη των 770 με 767 μονάδων ‘δροσίζοντας’ λίγο τους βραχυχρόνιους επενδυτές, για να ακολουθήσει η διόρθωση των δύο τελευταίων ημερών» αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διόρθωση ήταν απόλυτα αναμενόμενη, καθώς κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα θα χρειαζόταν σημαντική ενίσχυση στο καθαρό όγκο συναλλαγών, «αρπάζοντας» σε επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές ισχυρά διαγραμματικά επίπεδα τιμών,όπως για παράδειγμα τα €2 στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,71%, τα €11 στον ΟΤΕ, τα €10 στον ΟΠΑΠ, τα €9 στο Μυτιληναίο, τα €0,28 στη Εθνική Τράπεζα, τα €7,40 στα ΕΛΠΕ.

Μόνο τότε ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για το επίπεδο ανασύνταξης των αγοραστών στις 805 με 800 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν απόλυτα αναμενόμενο ένα νέο «pullback» προς τη γνωστή περιοχή των 750 μονάδων.

Στο εκτιμώμενο διαγραμματικό πεδίο των 2040 με 2060 μονάδων ανηφόρισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεφεύγοντας από το καθοδικό εναγκαλισμό της ζώνης των 2017 με 2000 μονάδων. Ο συνδυασμός της αύξησης στο τζίρο συναλλαγών με το πάτημα άνω των 2060 μονάδων θα «ανάψει το πράσινο φως» για μια «επίφοβη» ανοδική κίνηση προς το ορόσημο των 2100 μονάδων.

Αντίθετα, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2022 μονάδων, ασφαλώς και δεν αφήνει την καλύτερη «επίγευση» για την λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Ο Τραπεζικός Δείκτης συνέχισε τη βήμα – βήμα αδύναμη κίνησή του προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 880 μονάδων, για να ακολουθήσει ταχύτερη επιστροφή προς τη διαγραμματική βάση των 830 με 824 μονάδων.

 

Στις 18/03/2014 βρισκόταν στις 1.369,56 μονάδες και μετά έγιναν οι Ευρωεκλογές και τα όσα επακολούθησαν. Σήμερα παλεύουμε με τις 750 μονάδες και ο τζίρος έχει μηδενίσει.

Το Καλοκαίρι φέτος, έχει πολλά κοινά με το Καλοκαίρι του 2014. Και τότε είχαμε ανάπτυξη και τότε βγαίναμε από τα μνημόνια και τότε οι εκλογές ήταν στον ορατό ορίζοντα. Το 2014 όλα πάγωσαν μετά τις Ευρωεκλογές. Φέτος με την υπόθεση του Follie – η οποία όμως ήταν μόνο η αφορμή.

Η βασική αιτία είναι η επιστροφή του «περιμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα»στις συναλλαγές των Ξένων και οι σπασμωδικές κινήσεις των Ελλήνων, όποτε απαιτούνται αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Follie, οι Ξένοι φαίνεται να περιμένουν κάποιον Αρμόδιο να τους διαβεβαιώσει ότι το ίδιο δεν θα ξανασυμβεί και με άλλες Επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την πραγματική Οικονομία, ότι έχει να κάνει με λεφτά, δεν κινείται. Ο αναπτυξιακός δεν δουλεύει, οι επιδοτήσεις πάνε σιγά, οι πληρωμές Δημοσίου προς Ιδιώτες σέρνονται, οι εισπράξεις από τα μνημόνια αναβάλλονται και πάει λέγοντας.

Ότι έχει να κάνει με νούμερα και πανηγύρια πάει καλά. Φόροι, εισφορές και πρόστιμα καταγράφονται (αλλά δεν εισπράττονται) και πλεονάσματα και ανάπτυξη επίσης καταγράφονται αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από πανηγύρια δε, άλλο τίποτε.

Στο Χρηματιστήριο έχουμε μια νέα εισαγωγή εταιρείας μετά από πολλά χρόνια, η οποία καλό θα ήταν να πάει καλά για να βοηθήσει και άλλες εταιρείες να τη μιμηθούν.

Τεχνικά το Χρηματιστήριο έχει αντιστάσεις στις 767 μονάδες, στις 780 και μετά τις 805. Ευτυχώς έχει δημιουργηθεί στήριξη στις 750 μονάδες περίπου και έχουμε και τις 735 μονάδες να «κρατάνε τα μπόσικα».
«Με αυτό το τζίρο και το γενικό κλίμα αναμονής που επικρατεί, οι πιθανότητες να ξαναβρεθούμε σύντομα στα επίπεδα της αρχής του έτους, έχουν μειωθεί σημαντικά» εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

 

Το Χρηματιστήριο έχει πλέον το «άλλοθι» της Καλοκαιρινής εποχικότητας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζονται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος, η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους Συμμετέχοντες, καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση, από την αρχή του έτους.

Ενδεικτική ήταν η αδυναμία διάσπασης των 780 μονάδων, επίπεδο στο οποίο έχει προσκρούσει τρεις φορές στους δύο τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης. Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες, συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη, αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των Αγοραστών, όσο και των Πωλητών. Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών.

«Η εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της Ανδρομέδα την Παρασκευή 27 Ιουλίου και την πολύ ενδιαφέρουσα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τακτική γενική συνέλευση της Marfin Investment Group την ίδια ημέρα» υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αυξήθηκε το premium στα ΣΜΕ του FT 25

Πτωτικά ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου.

Σταθερές οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.453 συμβόλαια).

Στα 7.613 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.395 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.110, 1.647 για τον Ιούλιο, 2.419 για τον Αύγουστο και 44 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.008,25) κινήθηκε μεταξύ 2.000 και 2.038,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.777), Εθνική (5.215), Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,71% (2.369), Πειραιώς (1.681), ΔΕΗ (394), ΟΤΕ (187), Μυτιληναίο (326), Ελλάκτωρα (689), ΟΠΑΠ (322), ΑΔΜΗΕ (162), MIG (483), Viohalco (153), Τέρνα Ενεργειακή (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις – συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.766, Eurobank 35.563, Εθνική 199.285, Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,71%22.555, ΔΕΗ 15.546, ΑΔΜΗΕ 10.239, Πειραιώς 25.450.

 

Πηγή euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ