Τα LME ξεφορτώνουν τραπεζικές μετοχές επιθετικά από 21% στο 8% – Η Gredit Agricole σχεδόν μηδένισε στην Alpha bank

  • Φεβρουάριος 8, 2016
Μια από τις βασικές αιτίες λοιπόν που οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν είναι το γεγονός ότι τα LME οι ομολογιούχοι πουλάνε.
Τα LME δηλαδή οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ξεφορτώνουν τραπεζικές μετοχές.
Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις βεβαίως έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο οπότε και άρχισε να πουλάει η Credit Agricole.
Με βάση πληροφορίες τα LME με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου κατείχαν το 21% του μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών για να μειωθεί στο 8%.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Gredit Agricole που μέσω ομολογιακού συνδεδεμένου με ασφαλιστικά προγράμματα σχεδόν έχει μηδενίσει την συμμετοχή της.
Να σημειωθεί ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2015 κατείχε στην Alpha bank η Credit Agricole 151 εκατ μετοχές για να υποχωρήσουν κάτω από 10 εκατ την τρέχουσα περίοδο.
Το ίδιο έχει συμβεί σε μικρότερη κλίμακα στο ομολογιακό που κατείχε η Alpha bank στην Πειραιώς.
Θυμίζουμε ότι η Alpha bank κατείχε ομολογιακό της Πειραιώς 122 εκατ ή 406,8 εκατ μετοχών που αντιστοιχούσε στο 4,65% της Πειραιώς για να μειωθεί στο 1,5% ίσως και χαμηλότερα με προοπτική μηδενισμού.
Συνολικά τα LME από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και σήμερα πουλάνε τράπεζες και πουλάνε συστηματικά.
Μια από τις βασικές αιτίες λοιπόν που οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν είναι το γεγονός ότι τα LME οι ομολογιούχοι πουλάνε.
Οι πωλήσεις από τους ομολογιούχους έχει διττή ερμηνεία
Από την μια πλευρά είναι εξέλιξη κατά μια έννοια θετική γιατί ήταν δυνητικοί πωλητές οπότε αφού μειώνουν τις θέσεις τους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα ολοκληρωθεί και η πίεση που ασκείται στον κλάδο εδώ και εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά όταν βλέπει κανείς με τέτοια ένταση πωλήσεις από ομολογιούχους δεν είναι καλή εξέλιξη γιατί προφανώς βλέπουν χαμηλότερες τιμές και περαιτέρω απαξίωση.
Σε κάθε περίπτωση οι πωλήσεις των ομολογιούχων LME έχει βλάψει την εικόνα των τραπεζικών μετοχών πολλαπλά.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Alpha bank που αποτελεί την καλύτερη τράπεζα κεφαλαιακά – μαζί με την Εθνική μετά την πώληση της Finansbank – η Credit Agricole αντί να διακρατήσει πούλησε όλες τις μετοχές που κατείχε.
Με βάση αξιόπιστη πηγή ήταν κεντρική απόφαση της Credit Agricole που πέρασε σε όλους τους πελάτες της να πουλήσουν μετοχές της Alpha bank η οποία σημειωτέον έχει καταγράψει τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με την τιμή της αύξησης…έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών.
Θυμίζουμε ότι ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κατονομάσει την Credit Agricole επειδή επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες, μην γνωρίζοντας ίσως ότι η Credit Agricole ήταν εν δυνάμει πωλητής ή κατά λάθος αγοραστής καθώς το ομολογιακό μετατράπηκε σε μετοχές στην διαδικασία του bail in των ομολογιούχων.
Συμπερασματικά μια από τις βασικές αιτίες της μεγάλης πτώσης – κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών ήταν και τα LME, πέραν των σοβαρότατων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση που επιδεινώνει το κακό κλίμα και του αρνητικού διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος.

Τα ποσοστά των LME ακριβώς μετά τις ΑΜΚ και την τρέχουσα περίοδο

Ποσοστά Εθνική Πειραιώς Eurobank Alpha
ΤΧΣ 40,9% 26,42% 2,38% 11%
LΜΕ Ακριβώς μετά τις ΑΜΚ 27,7% 22,20% 10% (13,79%) 27% (32,89%)
LMEτρέχουσα περίοδο (Εκτίμηση) 14% 10% 2% 10-11%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews.gr

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ