Τραπεζικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

  • Απρίλιος 16, 2018

Με κέρδη 7,4% στον τραπεζικό δείκτη υποδέχτηκε η αγορά τις πληροφορίες για θετική έκβαση των stress test. Ακολούθησαν ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ. Παραφωνία το -5,6% στην Coca Cola. Ανεβασμένες οι συναλλαγές.

Τραπεζικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

19. Μαρ26. Μαρ9. Απρ16. Απρ2000205021002150Highcharts.comFTSE
Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα η άνοδος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές όπου επενδυτές επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και των ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο NYSE.Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά μήνα και πλέον, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 14/3 (823,82 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι το υψηλότερο των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/2 (914,03 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο του τίτλου της ΕΕΕ (-5,62%), που «διόρθωσε» τα «μαγικά» από τις τελικές δημοπρασίες της Παρασκευής και το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 67,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς πληθαίνουν και εντείνονται τα δημοσιεύματα, αλλά και οι δηλώσεις Υψηλόβαθμων Τραπεζικών Στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες από τα Τραπεζικά «τεστ κοπώσεως» δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες και αυτό φαίνεται ότι «εξαργυρώνεται» στο ταμπλώ, κυρίως από Εγχώριους Traders.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις Φραγκιαδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, «όλες οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να περάσουν τα ‘τεστ αντοχής’ της ΕΚΤ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι ενημέρωση για το πώς οδεύει η διαδικασία θα έχουν οι τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη.

Η ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, αν αυτή συνεχιστεί με την ίδια ένταση, δεν αποκλείεται να φέρει επιθετικές κινήσεις «short squeeze» από τα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν «απαισιόδοξες» θέσεις και αυτό θα ανεβάσει στροφές στην «βόρεια» κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, και οι τέσσερις, Τραπεζικές, μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ σε αντίθεση με την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα δεν υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο «ενθουσιασμό» και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα που απευθύνονται στους πιο «νευρικούς» παίκτες, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται ως εξής:

Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +7,47% (+7,47% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) στα 2,00 – 2,05 και 2,13 ευρώ.

Για την Εθνική (+7,43%), η μετοχή της οποίας δοκίμασε και τιμές υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 0,304 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό), θα δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 0,3230 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (+6,98%), αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,95 ευρώ, «βάζει στο κάδρο» την επόμενη ζώνη αντίστασης στα 1,00 – 1,04 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+7,73%) θα χρειαστούν επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 3,00 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 3,06 ευρώ, +10,47%), για να δημιουργηθούν σκέψεις υπέρβασης των 3,24 ευρώ.

Η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, δεν θα μπορούσε να αφήσει «ασυγκίνητη» και την μετοχή τηςΤρ. Αττικής (+11,58%).

Για τους «λάτρεις των πιο έντονων συγκινήσεων», αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 0,035 ευρώ, «ανοίγει διάδρομο» κίνησης προς τα 0,04 – 0,044 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης, όπως ήταν αναμενόμενο από την «συμπεριφορά» των επιμέρους Τραπεζικών μετοχών, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 913,41 μονάδες (+8,34%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 905,48 (+7,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 905,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,39%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το «stop long» έχει ανέβει στο 811 που είναι και κύρια στήριξη. Το κλείσιμο υψηλότερα των 880 – 900 μονάδων, αφήνει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές για επέκταση της κίνησης προς τις 940 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ένα χρόνο πίσω επιστρέφει ο διαγωνισμός για την πώληση, τουλάχιστον, του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την αδυναμία της «Exin» να υλοποιήσει τη σύμβαση αγοράς, την οποία είχε υπογράψει με την Εθνική Τράπεζα, ως Προτιμητέος Επενδυτής.

Η Εθνική έχει ενημερώσει όσους υπέβαλαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού δεσμευτικές προσφορές, ότι η διαδικασία ανοίγει εκ νέου και μπορούν να καταθέσουν νέες δεσμευτικές, αφού διενεργήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στα στοιχεία ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Το virtual data αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών (πιθανότερη ημερομηνία η 18η Απριλίου). Στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν εντός Μαϊου.

Μεταφερόμενοι στις ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, «ξεπερνά κάθε προσδοκία το τίμημα προσφοράς για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κινείται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Οι δύο Κοινοπραξίες (Snam – Fluxys – Enagas και Reganosa – Transgaz – EBRD) κατέθεσαν οικονομικές προτάσεις που είναι υψηλότερα από το εύρος της αποτίμησης και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι οικονομικές προσφορές δεν αποκλείεται να ανοίξουν και σήμερα το απόγευμα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγ. Παπαμιλτιάδου, «στις 26 – 27 Απριλίου αναμένεται να έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε σημειολογικά να κρατήσει αυτές τις ημερομηνίες, καθώς έρχονται λίγο μετά την ‘κρίσιμη μάχη’ που θα δώσει η Κομισιόν στο Washington Club στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και μια ημέρα πριν συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών στη Σόφια, όπου αναμένεται να ενημερωθούν ‘επιλεκτικά’ για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με το Ταμείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε, στην επίσημη επίσκεψή του, να μιλήσει στην Ελληνική Βουλή, γεγονός το οποίο ‘έκλεισε’ μόλις την περασμένη Παρασκευή».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, η σημερινή εικόνα της Αγοράς αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς οι περισσότεροι των αναλυτών εκτιμούσαν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, ιδιαίτερα αν το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές παρέμενε επιφυλακτικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις μετοχές που τον απαρτίζουν δεν έδειξαν να «συμμερίζονται» τον «ενθουσιασμό» των Τραπεζικών μετοχών, πιθανότατα γιατί οι τελευταίες είχαν πιεστεί σημαντικά κατά το τελευταίο δίμηνο.

Εξαίρεση η μετοχή της ΕΧΑΕ (+4,90%), όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και διότι δείχνει ότι ευνοείται από την αυξητική διάθεση που δείχνουν οι συναλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος είχε να «δει» κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ, από τις 1/3, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 5,28, 5,37 και 5,50 ευρώ.

Σε ελεγχόμενη διόρθωση η Μυτιληναίος (-0,52%), μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 9,64 ευρώ, δίνει τεχνικά «καύσιμα» για κίνηση προς τα 9,90 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 9,30 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 9,00 ευρώ (κλείσιμο 4/4) ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,21%). Το ημερήσιο «stop long» στα 9,41 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 9,80 ευρώ.

«Χαμηλώνοντας» σε κεφαλαιοποιήσεις, που κάτι δείχνει ότι έχει αρχίσει να ξανακινείται, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Intralot (+2,92%), Cenergy (+1,12%), Ελλάκτωρ (+1,36%), Κορδέλου (+6,52%), ΕΛΧΑ (+3,37%) και Ιντρακόμ (+1,47%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές οι Περσέας (+5,19%), Γενική Εμπορίου (+1,68%), Παπουτσάνης (+3,81%), Υγεία (+9,57%) και MIG (+4,59%).

Σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,695 ευρώ (κλείσιμο 4/4) για τον Άβακα, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η Mermeren (+1,26%), με «ανοιχτές» εντολές αγορών και λίγες συναλλαγές.
Συνεχίζεται η βελτίωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 816 μονάδων, ενώ ο Δείκτης δοκίμασε και τιμές υψηλότερα των 822 μονάδων, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα.

Κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 822 – 827, ανοίγουν τον δρόμο για αναρρίχηση προς τις 835 – 840 μονάδες. Το ημερήσιο «stop long» στις 795 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο «stop long» έχει ανέβει στις 2051 μονάδες, ενώ αν η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρωθεί υψηλότερα των 2156 μονάδων, αλλάζουν, επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα.

ΠΗΓΉ euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ