Φοιτητές που πρωτοτυπούν για «το στολίδι της Ελλάδας»

  • Οκτώβριος 21, 2016
ην αγάπη τους για τη θάλασσα αποτύπωσαν φοιτητές του Tμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ, με αποκλειστικά δικά τους οικονομικά μέσα, με σκοπό να καταδείξουν σημαντικά ζητήματα διαχείρισης και προστασίας.
Φοιτητές που πρωτοτυπούν για «το στολίδι της Ελλάδας»

«Θάλαττα», την κραυγή νόστου των Μυρίων όταν αντίκρισαν τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου το 401 π.Χ., ονόμασαν φοιτητές του ΑΠΘ, το 35λεπτο ντοκιμαντέρ τους, το οποίο προέβαλαν, πριν από λίγες ημέρες, στο 16ο Συνέδριο Ιχθυολόγων στην Καβάλα και αναμένεται να προβληθεί εκ νέου την προσεχή Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 8oυ Πανελληνίου Συνεδρίου Οικολογίας, στη Θεσσαλονίκη.

«Με συνεργάτη μας τη σκηνοθέτρια Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, ξεκινήσαμε πέρσι την προσπάθεια ως μία ομάδα που έχει μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα, με κατεύθυνση, μάλιστα, σπουδών και τη θαλάσσια βιολογία», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο 20χρονος Γιώργος Βαγενάς, μέλος της ομάδας των τριτοετών φοιτητών οι οποίοι ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με χρήματα που συγκέντρωσαν σε μία εκδήλωση υποστήριξης που διοργάνωσαν συμφοιτητές τους και στη συνέχεια ταξίδεψαν για την υλοποίησή του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Πήγαμε από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, την Ικαρία και την Καβάλα, μιλήσαμε με παράκτιους αλιείς και επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ για τη θαλάσσια εκμετάλλευση, προσεγγίσαμε ιχθυόσκαλες και επαγγελματίες του χώρου», εξηγεί ο κ. Βαγενάς.

«Οι άξονες του ντοκιμαντέρ είναι η βιοποικιλότητα των ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, οι μεταβολές των ιχθυαποθεμάτων, οι μέθοδοι και τεχνικές παράκτιας και μέσης αλιείας, η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, η συμμετοχή της εκπαίδευσης, η εξάπλωση της αλιείας στον χώρο και στον χρόνο, το νομοθετικό πλαίσιο αλιείας, η ρύπανση των θαλασσών και οι τρόποι διαχείρισης του προβλήματος», προσθέτει.

Οι φοιτητές και οι συνεργάτες τους δούλεψαν με πολύ μεράκι για περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσουν το ντοκιμαντέρ, συνολικού προϋπολογισμού 1.400 ευρώ, για να δείξουν, όπως λένε, «ότι η θάλασσα είναι ένα στολίδι στη χώρα μας, που χρήζει προστασίας και υποχρέωσή μας είναι να τη διαφυλάξουμε, να την προστατέψουμε και να τη διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές».

Σημειώνεται ότι η ομάδα, η οποία αποτελείται από τους Γεώργιο Βαγενά, Σωτήρη Γιάντσιο, Χρήστο Γιάντσιο, Ευαγγελία Δασκαλάκη, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Αθανάσιο Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, Αθανάσιο Μωραΐτη, Δήμητρα Ξένου, Βασίλη Ουζουνίδη, Ιωάννα Σίμογλου, Φωκίωνα Σπανό, Λευτέρη Τεκτονίδη και Δημήτρη Υπερηφάνο, έχει, ήδη, ξεκινήσει το γύρισμα για ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα, τι άλλο, την αγαπημένη τους θάλασσα!

Πηγή euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ