Αφιέρωμα του Intercept ανακαλύπτει σε εσωτερικές επικοινωνίες επενδυτών σε εταιρείες όπλων πως οι μαζικές δολοφονίες φέρνουν χρυσές δουλειές.

Σύμφωνα με το ερευνητικό site, κάθε φορά που κάποιος στις ΗΠΑ σκορπίζει το θάνατο και δίνεται ώθηση στη συζήτηση για περιορισμό της οπλοκατοχής, το πανίσχυρο λόμπι της εθνικής ομοσπονδίας όπλων (National Rifle Association – NRA) επικαλείται το δεύτερο άρθρο του συντάγματος των ΗΠΑ – περί ελεύθερης οπλοκατοχής – και οι βιομηχανίες όπλων και πυρομαχικών τη στηρίζουν με δωρεές. Επιπλέον, ο φόβος του περιορισμού της οπλοκατοχής σπρώχνει τους πολίτες να αγοράσουν εγκαίρως, φέρνοντας πρόσθετα κέρδη.

Για παράδειγμα ο Intecept επικαλείται τη δήλωση διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης λιανεμπορικής όπλων που ανέφερε στο διεθνές συνέδριο λιανικού εμπορίου της Goldman Sachs το 2014 πως «οι δουλειές αυξήθηκαν πολύ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τα γεγονότα στο Sandy Hook» – αναφερόμενος στην επανεκλογή των Δημοκρατικών αλλά και τη φρικτή δολοφονία 20 μικρών παιδιών στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Connectitut το 2012. Το στέλεχος μίλησε για αγορές υπό τον πανικό της πιθανότητας αλλαγής του νόμου περί οπλοκατοχής.

Ένα άλλο στέλεχος της βιομηχανίας, πάντα σύμφωνα με τον Intercept, είπε σε σύσκεψη επενδυτών το 2014 πως η εταιρεία του συνειδητά αγόρασε περισσότερο εμπόρευμα με την ελπίδα πως η επανεκλογή Obama θα ωθούσε τους πολίτες να ψωνίσουν. Τα γεγονότα στο Sandy Hook έγιναν λίγο μετά τις εκλογές και τότε «η δουλειά εκτοξεύτηκε».»Μετά από μια τραγωδία υπάρχει αύξηση πωλήσεων», είπε άλλο στέλεχος σε επενδυτές φέτος.

Τα παραδείγματα που έχει μελετήσει ο Intercept είναι πολλά αλλά όλα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: η αγορά όπλων στις ΗΠΑ λειτουργούν – αναμενόμενα – με τους όρους προσφοράς/ζήτησης, η ζήτηση εκτοξεύεται μετά από ανθρώπινες τραγωδίες που έχουν προκληθεί από όπλα, και τότε η αγορά ανθίζει περισσότερο…

Πηγή:capital