Η εταιρεία που δωροδόκησε σχεδόν όλο τον πλανήτη – Μια απίστευτη ιστορία

  • Μάρτιος 31, 2016
Η εταιρία Unaoil έστηνε συμβάσεις, πλήρωνε υπαλλήλους και στελέχη και έκλεινε δουλειές με δωροδοκίες.
Στη λίστα των μεγάλων εταιρειών του κόσμου η Unaoil είναι σχεδόν ανύπαρκτη αναφέρει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της η Sydney Morning Herald
Όμως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η οικογενειακή επιχείρηση από το Μονακό έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου, καθώς έχει πραγματοποιήσει δωροδοκίες  εκατομμυρίων δολ.  σε εταιρίες κολοσσούς συμπεριλαμβανομένης της Samsung, της Rolls-Royce, της Halliburton και της Leighton Holdings από την Αυστραλία.
Η εταιρία Unaoil έστηνε συμβάσεις, πλήρωνε υπαλλήλους και στελέχη και έκλεινε δουλειές με δωροδοκίες.
Μετά από έρευνα έξι μηνών σε δύο ηπείρους, η Fairfax Media και η Huffington Post αποκαλύπτεται ότι εταιρίες όπως η Βρετανική  Rolls-Royce, ο αμερικανικός κολοσσός Halliburton, η αυστραλέζικη  Leighton Holdings και οι κορεάτικοι όμιλοι Samsung και Hyundai είναι μπλεγμένοι στο δίκτυο δωροδοκούμενων εταιριών της Unaoil
Η εταιρία Unaoil με έδρα το Μονακό διευθύνεται από την οικογένεια Ahsani.
Η διαφθορά στην παραγωγή πετρελαίου – μια από τις πλουσιότερες βιομηχανίες στον κόσμο και που μας αγγίζει όλους λόγω της εξάρτησή μας από τη βενζίνη – έχει προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν την Αραβική Άνοιξη.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο δίκτυο των δωροδοκούμενων βρίσκονται δύο διεφθαρμένο ιρακινοί υπουργοί πετρελαίου, ένα στέλεχος που συνδέεται με την συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανώτεροι αξιωματούχοι από το καθεστώς Καντάφι της Λιβύης, το Ιράν αλλά και υπαλλήλους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.
Στην Μέση ανατολή η Unaoil συνεργαζόταν με την Rolls-Royce και Petrofac από τη Βρετανία.
Τις αμερικανικές εταιρείες FMC Technologies και Weatherford.
Τις μεγάλες ιταλικές εταιρίες Eni και Saipem.
Οι γερμανικές εταιρείες MAN και Siemens.
Η  Ολλανδική εταιρεία SBM Offshore και η μεγάλη εταιρία από την Ινδία Larsen & Toubro.
Υπήρξαν και περιπτώσεις όπως η ισπανική εταιρεία TÉCNICAS Reunidas, η γαλλική εταιρεία Technip και ο γίγαντας στις γεωτρήσεις MI-SWACO, όχι μόνο στήριξαν ενεργά τη δωροδοκία αλλά εισέπρατταν τις δικές τους μίζες.
Η αμερικανική Honeywell και η Αυστραλέζικη Leighton Offshore συμφώνησε να κρύψουν τις δωροδοκίες σε  συμβόλαια στο Ιράκ.
Η εταιρεία του Μονακό η Unaoil  σχεδόν τελειοποίησε την τέχνη της διαφθοράς.
Ο επικεφαλής της οικογένειας και ιδιοκτήτης είναι ο Ata Ahsani και οι δύο γιοι  του Κύρο και Saman.
Στήριξαν φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις τέχνες και τα παιδιά, και τα μέλη της οικογένειας Ahsani βρίσκονται επίσης στα διοικητικά συμβούλια ΜΚΟ με πρώην πολιτικούς και δισεκατομμυριούχους. Πριν από δέκα χρόνια είχαν μετρητά, μετοχές και ακίνητα αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς όμως κέρδιζαν;
Οι πλούσια σε πετρέλαιο χώρες υποφέρουν συχνά από κακή διακυβέρνηση και υψηλά επίπεδα διαφθοράς.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της Unaoil είναι να παίξει με τους φόβους των μεγάλων δυτικών εταιρειών ότι αν δεν συνεργαστούν δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν συμβάσεις.
Μήπως Unaoil δωροδοκήσουν δημόσιους υπαλλήλους;
Η απάντηση είναι απολύτως καμία δωροδοκία.
Οι δωροδοκίες επικεντρώθηκαν στις μεγάλες εταιρίες.
Οι τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος της Unaoil, ενώ η οικογένεια Ahsani έχει δημιουργήσει μια σημαντική επιχειρηματική επένδυση σε ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο.
Το παράδοξο είναι ότι το 2007 η Unaoil είχε  πιστοποιηθεί από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς Trace InternationalΙΡΑΚΗ Unaoil κατέβαλε 25 εκατ. δολάρια  τουλάχιστον σε δωροδοκίες μέσω μεσαζόντων για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ισχυρών αξιωματούχων.
Μεταξύ του 2004 και του 2012, Unaoil  καθόριζε τον υπουργό πετρελαίου του Ιράκ

ΛΙΒΥΗ

Το 2004, όταν η Δύση άρχισε την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης και το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι άρχισε να ασχολείται με ξένες επενδύσεις η Unaoil ήταν εκεί.
Μεταξύ των διεφθαρμένων που γνώριζαν την Unaoil ήταν ο Μουσταφά Zarti, ένας έμπιστος του καθεστώς Καντάφι.

ΣΥΡΙΑ

Στη Συρία, η Unaoil είχε πρόσβαση σε ένα μεσάζοντα που είχε σχέσεις με το λαθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το 2008 και το 2009, η Unaoil υποσχέθηκε σε μεσάζοντα 2.750.000 αν η  Petrofac κλείσει deal στην Συρία.

Κουβέιτ και  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο Κουβέιτ, η Unaoil είχε στη μισθοδοσία της ένα ισχυρό δημόσιο αξιωματούχο.

Η οικογένεια Ahsani που ελέγχει την Unaoil

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ