Ποιο θα είναι το πρώτο επιχειρηματικό deal που θα κλείσει μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ των τραπεζών

  • Δεκέμβριος 1, 2015
Περισσότερο ώριμο φαίνεται να είναι το deal εξαγοράς της Νίκας, από τον Σ. Θεοδωρόπουλο της Chipita
Όχι ένα, άλλα δύο επιχειρηματικά deal που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά, κονταροχτυπιούνται για το ποιο θα είναι το πρώτο που θα κλείσει, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το πρώτο είναι η απόκτηση της αλυσίδας Βερόπουλος από την Metro και το δεύτερο η απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο της Chipita, με το δεύτερο να συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει πρώτο την γραμμή του τερματισμού.
Για το πρώτο deal πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο εξαγοράς της Βερόπουλος έχει ήδη κατατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες και από εκείνες αναμένεται το πράσινο φως.
Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση της Βερόπουλος από την Metro έναντι μικρού τιμήματος με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.
Η σωτηρία της Βερόπουλος πάντως εκτός από ένα μεγάλο στοίχημα, θα αποτελέσει και τον οδηγό διάσωσης και για άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
Από την άλλη, περισσότερο ώριμο φαίνεται να είναι το deal εξαγοράς της Νίκας, από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο της Chipita και την ελληνικών συμφερόντων εταιρία Impala.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι υπογραφές είναι έτοιμες να πέσουν καθώς οι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας με haircut των δανειακών της υποχρεώσεων (20-30%), οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά της Νίκας ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την Impala και τα υπόλοιπα από τον κ. Θεοδωρόπουλο.Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ