Πρόστιμο 7,4 δισ. δολαρίων από την ΕΕ; Αντιμέτωπη με την καταδίκη για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Android η Google

  • Απρίλιος 19, 2016
H Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει εάν η Google απαγόρευε σε κατασκευαστές smartphone και tablet που ήθελαν να εγκαθιστούν εκ των προτέρων τα apps της Google σε κάποιες από τις συσκευές τους, να εγκαθιστούν δικές τους διανομές του ανοικτού Android, Android forks -δυνητικά ανταγωνιστικές- σε άλλες συσκευές τους. Κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανάπτυξη και την προώθηση ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων, αναφέρει η Επιτροπή.   
Αντιμέτωπη με πρόστιμο ίσο με το 10% των ετήσιων εσόδων της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. παραμένει η Google, ένα χρόνο μετά την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες της για αθέμιτες πρακτικές στην αγορά app για smartphone και tablet με Android. Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος τη Δευτέρα, αν και το πρακτορείο Reuters επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές που μιλούν για πρόστιμο 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ωσονούπω.

Η αρμόδια επίτροπος, Μαργκρίτ Βεστάγκερ εξήγησε σε συνέδριο στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα ότι «η Google απαιτώντας από κατασκευαστές συσκευών και παρόχους να εγκαταθιστούν ένα σετ Google apps, αντί να τους επιτρέψει να επιλέξουν ποια θα εγκαταστήσουν οι ίδιοι, ίσως έχει ανακόψει την πορεία ανταγωνιστικών εφαρμογών». Η επίτροπος αναφέρεται στα apps Search, Maps, Gmail και Google Play.

Πάντως, η προσφορά πακέτου εφαρμογών δεν είναι απαγορευτική αυτή καθ’εαυτή, εξαρτάται πώς γίνεται και αυτό είναι που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διευκρίνισε η Επίτροπος, έρευνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως, συμβόλαια που έχουν διαρρεύσει, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αποκαλύπτουν πως η Google δεν υποχρεώνει τους κατασκευαστές να εγκαταστήσουν τα Google Apps, εντούτοις αναγκάζονται να το κάνουν για να συμπεριλάβουν στις συσκευές τους το επίσημο Google Play app store.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί πιθανή δεσπόζουσα θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Από το 2005, η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων Android βρίσκεται στα χέρια της Google. Το Android αποτελεί σύστημα ανοικτού πηγαίου κώδικα, υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη η χρήση και η ανάπτυξή του από οποιονδήποτε. Η πλειονότητα των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android σε συνδυασμό με φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Google. Οι κατασκευαστές αυτοί συνάπτουν συμφωνίες με την Google για να αποκτήσουν το δικαίωμα εγκατάστασης των εφαρμογών της Google στις δικές τους συσκευές Android.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ