Ουραγός η Ελλάδα στην προσέλκυση νέων επιστημόνων
23 Ιανουαρίου 2016

Ουραγός η Ελλάδα στην προσέλκυση νέων επιστημόνων

Ουραγός στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη ΑνταγωνιστικότηταςΤαλέντων 2015-16 είναι η χώρα μας, καταλαμβάνοντας τη 49η θέση, μια δηλαδή θέση πριν από το τέλος της λίστας και κάτω ακόμη και από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την… Ουρουγουάη. Αν υπάρχει κάτι ευχάριστο σε αυτή την κατάταξη, είναι πως η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει μια θέση σε σχέση με την περσινή μελέτη, όπου ερχόταν τελευταία και… καταϊδρωμένη (50η στην κατάταξη).

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) αποτελεί μια ετήσια μελέτη βασισμένη σε έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο Adecco, το μεγαλύτερο οργανισμό στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, και το Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη.

Μετά το brain drain των ελληνικών ταλέντων, είναι θλιβερά τα αποτελέσματα και όσον αφορά τη διεθνή κινητικότητα, καθώς και το πόσο ελκυστικό είναι το ελληνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη διεθνή εργασιακή αγορά. Όπως αναφέρεται εξάλλου στη μελέτη, ενώ η χώρα μας διατηρεί σχετικά καλή απόδοση στις παραμέτρους που αφορούν στον ‘Τρόπο Ζωής’ και την ‘Αειφορία’ που συμπεριλαμβάνονται στον πυλώνα της ‘Διατήρησης’, υστερεί στην ‘Προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων’. Έτσι, παρά το γεγονός πως διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, λίγοι παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα, έτσι σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή. Η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε από άποψη ‘Ενεργοποίησης’ ταλέντων. Υπάρχει επίσης αρκετός χώρος βελτίωσης στον τομέα των ‘Επαγγελματικών Δεξιοτήτων’. Όλα αυτά σημαίνουν στην ουσία πως η χώρα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική δεξαμενή ταλέντων.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο, διατηρώντας τις θέσεις που είχαν λάβει και στον δείκτη 2014-15. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Φινλανδία. Η Κύπρος από την άλλη βρίσκεται στη 32η θέση, η Βουλγαρία στη 44η, τα Σκόπια στη 46η, ενώ τελευταία έρχεται η Σερβία.

Οι δέκα κορυφαίες χώρες, όπως αναφέρεται στη μελέτη, ήταν ξεκάθαρα ανοιχτές στην κινητικότητα ταλέντων: σχεδόν το 25% του πληθυσμού της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου αποτελείται από μη αυτόχθονες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% για τη Σιγκαπούρη. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι επίσης υψηλό στις Ηνωμένες Πολιτείες (4η θέση), τον Καναδά (9η θέση), τη Νέα Ζηλανδία (11η θέση), την Αυστρία (15η θέση), και την Ιρλανδία (16η θέση). Υπήρξαν πολύ λίγες αλλαγές στις 20 κορυφαίες χώρες σε σχέση με τον δείκτη GTCI 2014-15, με εξαίρεση την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας (20η θέση) στις 20 πρώτες χώρες της κατάταξης, τη σημαντική βελτίωση της θέσης της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αντίθετα ο Καναδάς και η Ιρλανδία παρουσίασαν πτωτική πορεία. Συνολικά στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 109 χώρες (έναντι 93 χωρών το 2014), που αντιπροσωπεύουν το 83,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 96,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 

Πηγή:capital

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 104.6FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα.
Ιδιότητα: Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ιδιότητα: Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ (ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.)
Ιδιότητα: Γενικός Διευθυντής iqbility
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Πωλείται ο Πρίγιοβιτς; «Αυτόν τον επιθετικό θέλει ο Λουτσέσκου» – Δείτε ποιος είναι!
  Πηγή: newpost.gr2018/07/18
 • O Ερντογάν χτίζει τζαμιά στις ΗΠΑ «για να κατασκοπεύει»!
  Πηγή: newpost.gr2018/07/18
 • Γερμανία: Η απέλαση επικίνδυνου Τυνήσιου Ισλαμιστή διχάζει
  Πηγή: newpost.gr2018/07/18
 • Λοβέρδος: Η παραποίηση σύμβασης της ΕΑΒ από Χουλιαράκη-Τσακαλώτο δείχνει τις προθέσεις των κυβερνώντων
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/18
 • Αυτοτραυματισμός οπλίτη στη Λέσβο
  Πηγή: tovima.gr2018/07/18
 • SYRIZA-ND clash over company owned by PM’s siblings continues
  Πηγή: tovima.gr2018/07/18
 • Μαρκ Γκασόλ: Απάνθρωπο και εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι στη Μεσόγειο
  Πηγή: tovima.gr2018/07/18
 • Πεδίον Αρεως: 231 συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η αστυνομία
  Πηγή: tovima.gr2018/07/18
 • ΕΛ.ΑΣ: Από την αρχή του χρόνου κάναμε 231 συλλήψεις στο Πεδίον του Αρεως
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/18
 • Bloomberg: Πρόστιμο-μαμούθ ετοιμάζει η Κομισιόν στη Google
  Πηγή: tovima.gr2018/07/18
 • Ταϊλάνδη: Για όσα έζησαν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο θα μιλήσουν σήμερα για πρώτη φορά τα 12 παιδιά
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/18
 • nrg: Προτεραιότητά της η μείωση του ενεργειακού κόστους για το σπίτι και την επιχείρηση!
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/18
 • Οι γιατροί έσωσαν το μωρό από την έγκυο που χαροπαλεύει μετά το τροχαίο στο Κιλκίς
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/18
 • Μοντιλιάνι
  Πηγή: rss.in.gr2018/03/31
 • Σημείο αναφοράς
  Πηγή: rss.in.gr2018/03/30

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ