Τα επιχειρηματικά deals του 2016 που βρίσκονται στα σκαριά – Οι μεγάλες εξαγορές προ των πυλών
1 Ιανουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Τα επιχειρηματικά deals του 2016 που βρίσκονται στα σκαριά – Οι μεγάλες εξαγορές προ των πυλών

Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στον τομέα του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών αλλά και της βιομηχανίας
Μεγάλα deals που κυοφορούνται εδώ και καιρό στην αγορά αναμένεται να λάβουν «σάρκα και οστά» μέσα στο 2016.
Πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες οι οποίες ήταν έτοιμες να κλείσουν μέσα στην χρονιά που πέρασε, αλλά τελικά πήραν παράταση λόγω capital controls και πολιτικής αστάθειας, θα ανακοινωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στον τομέα του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών αλλά και της βιομηχανίας, όπου πραγματοποιούνται συζητήσεις και αναζητούνται τρόποι επιβίωσης μέσα σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας και ύφεσης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο πάντως στο κλείσιμο των deals έχουν οι τράπεζες καθώς με την δική τους συγκατάθεση μπορούν να προχωρήσουν οι όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις.
Το πρώτο επιχειρηματικό deal που αναμένεται να κλείσει μέσα στο 2016, θα είναι αυτό της εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Impala.
Μολονότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών εμφανίζονται να είναι σε προχωρημένο στάδιο εδώ και καιρό, οι τελικές υπογραφές ακόμα δεν έχουν πέσει.
Oι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας με haircut των δανειακών της υποχρεώσεων (20-30%), οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 70 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά της Νίκας ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την Impala και τα υπόλοιπα από τον κ. Θεοδωρόπουλο.
Σε διαδικασία ολοκλήρωσης παραμένει και η συμφωνία μεταξύ της  Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Iούνιο.
Η διοίκηση της Pharmathen έχει ήδη ανακοινώσει την υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας συνεργασίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από την βρετανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία BC Partners.
Βάσει της συμφωνίας, η οικογένεια Κάτσου θα παραμείνει στον όμιλο Pharmathen, διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του.
H συμφωνία Βερόπουλου – Metro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο του λιανεμπορίου. Η συμφωνία αφορά την πώληση της δραστηριότητας της Bερόπουλος στην Ελλάδα, στη Metro της οικογένειας Παντελιάδη.
Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο αλυσίδων σουπερμάρκετ έχει μεν υπογραφεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει κατατεθεί ο φάκελος, από τα τέλη Νοεμβρίου.
Έτσι μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Metro θα αποκτήσει τις κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος, που βρίσκονται σε 54 πόλεις της χώρας.
Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.
Μέσα στο 2016, έχοντας καλώς των πραγμάτων, θα ευοδοθούν οι συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές με επενδυτές για τη πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού Σπατών της REDS του ομίλου Ελλάκτωρ.
Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines, ο οποίος αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής.
Επίσης σε προκαταρκτικές συζητήσεις βρίσκονται και η Lamda Development με τη Grivalia Properties.
Οι συζητήσεις αφορούν τη πώληση των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda, δηλαδή του The Μall και του Golden Hall στην Αθήνα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
H συμφωνία, αν τελικά προχωρήσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συναλλαγή των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων της χώρας με την αξία της να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε θέση «μάχης» τα distress funds

Δριμύτερα έχουν επανακάμψει στην ελληνική αγορά τα distress funds, λόγω και της πιστωτικής ασφυξίας που ταλανίζει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων.
Ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν «θέση» και φέρονται έτοιμα να αγοράσουν μετοχές, δικαιώματα και δάνεια από εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εταιρικών τους χαρτοφυλακίων και είναι σε σημαντικό βαθμό έτοιμες να διαπραγματευτούν με τα εν λόγω funds για εταιρικά στοιχεία που έχουν κριθεί μη βιώσιμα λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Ονόματα του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη όπως η Icon Capital, η Calamos Asset Management, η York Capital, η Elliott Associates, η FG Hemisphere, η Leon Black, Apollo Global Management, η Baupost, η Centerbridge, η Marathon Asset Management, η Oaktree Capital, η Carlyle, η Strategic Value Partners και η Cerberus έχουν επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας και έχουν πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τις τράπεζες όσο και με στελέχη επιχειρήσεων.
Τα distress funds ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν προοπτική να ανακάμψουν, αλλά έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης των σχεδίων τους.
Στόχος τους είναι η απόκτηση του μετοχικού ελέγχου αυτών των εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στον κλάδο της βιομηχανίας, του real estate, των ξενοδοχείων, των τροφίμων.

Πηγή:bankingnews

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Ποιος Χουλτ και ποιος Μολέντο; Ψήνεται πώληση-έκπληξη στον Παναθηναϊκό!
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Ο Μικάδος μιλάει ελληνικά
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Έρευνα ΙΟΒΕ: Σε κάμψη η νέα επιχειρηματικότητα
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Εκτροχιασμός τρένου στις ΗΠΑ – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Βέτο από ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για απόρριψη απόφασης Τραμπ
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Βουλή: Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ευκλ. Τσακαλώτου – Ευ. Βενιζέλου
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Οι Έλληνες πληρώνονται και πληρώνουν με μετρητά
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Διακόσια εκατ. ευρώ οι οφειλές ιδιωτών στην ΕΥΔΑΠ
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Αφράτα, γεμιστά ή στην original εκδοχή τους -Εδώ θα βρεις τα καλύτερα ντόνατς της Αθήνας
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/18
 • ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την απόρριψη της μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Επιμένει ο Φίλης για οριζόντια νομοθετική προστασία της α΄ κατοικίας
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Μέρκελ: Υπέρ μιας σταθερής κυβέρνησης χωρίς εναλλασσόμενες πλειοψηφίες
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Αυστριακή υπηκοότητα στους γερμανόφωνους Iταλούς υπόσχεται η ακροδεξιά
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • ΣΥΡΙΖΑ: Ξεχωριστής σημασίας η Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Ο τρόπος να πείτε ψέματα στο αφεντικό σας πως είστε άρρωστος -Για να μην σας καταλάβει [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ