Τα κλειδιά χρεωμένων εταιρειών ζητούν οι τράπεζες
25 Φεβρουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Τα κλειδιά χρεωμένων εταιρειών ζητούν οι τράπεζες

Τη δυνατότητα να παίρνουν τον έλεγχο επιχειρήσεων που βρίσκονται προ του σταδίου της εκκαθάρισης ζητούν οι τραπεζίτες. Στόχος να επιβάλουν αλλαγές διοικήσεων και αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο. Η πίεση σε επιχειρηματίες που «έχουν» αλλά «δεν βάζουν».
Δραστικό ρόλο και λόγο στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν ήδη καταγγελθεί, ζητούν οι τραπεζίτες και έχουν ήδη καταθέσει την πρότασή τους για αλλαγή στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών επιχειρήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν το πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, με στόχο ναελαχιστοποιηθούν οι εκκαθαρίσεις εταιρειών που επί της ουσίας δεν οδηγούν στην επαναλειτουργία αλλά στον μαρασμό, στο κλείσιμο και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Προτείνουν, λοιπόν, πριν την εκκαθάριση και εφόσον το δάνειο της επιχείρησης έχει καταγγελθεί, ο νόμος να δώσει στους πιστωτές (κυρίως τράπεζες) που έχουν απαιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη, δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού (σ.σ. σήμερα δικαίωμα ψήφου έχουν οι βασικού μέτοχοι).

Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των μετόχων της υπερχρεωμένης εταιρείας με σκοπό:

* Πρώτον, την αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης και

* Δεύτερον, την εκκίνηση των διαδικασιών με στόχο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εισροή φρέσκου χρήματος στην επιχείρηση.

Γνώστες της πρότασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το υπουργείο Οικονομίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, ενήμερη είναι και η αρμόδια για τα θέματα της βιομηχανίας υφυπουργός Οικονομίας Θ. Τζάκρη.

Σωσίβιο για την οικονομία

Το δικαίωμα της δραστικής παρέμβασης ένα βήμα πριν την εκκαθάριση θεωρείται από τις διοικήσεις των τραπεζών ζωτικής σημασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Οι εκκαθαρίσεις, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τελικό κλείσιμο της επιχείρησης και σήμερα δεν είναι αυτός ο στόχος. «Εξάλλου υπάρχουν κεφάλαια ξένων private equities που επιδιώκουν την είσοδό τους σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική. Γιατί, λοιπόν, να οδηγούμαστε στην εκκαθάριση, στην περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη;», προσθέτει και καταλήγει: «Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις στις κατασκευές, στο μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα τρόφιμα και στον τουρισμό. Η πρόταση των τραπεζών για αλλαγή του νόμου θα συμβάλει στην επιβίωσή τους, με αλλαγή βέβαια διοίκησης και μετόχων»…

Δεν κάθονται στο τραπέζι

Η δυνατότητα των πιστωτών/τραπεζών να αποκτούν δικαίωμα ψήφου των μετοχών που εμμέσως κατέχουν αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να λειτουργήσει εκβιαστικά για ορισμένους επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν οφέλη. «Υπάρχει μία μερίδα επιχειρηματιών που αρνείται το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιβίωσης της επιχείρησής τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι υπάρχουν και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

«Και στις δύο περιπτώσεις, αρκετές επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν, να αλλάξουν χέρια, χωρίς να καταλήξουν στην εκκαθάριση, επειδή τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και ο νόμος προβλέπει τον μονόδρομο της εκκαθάρισης», αναφέρει.

Πηγή;euro2day

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Η Έμα Γουάτσον δώρισε 1 εκατ. λίρες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Ο οίκος Christie’s δημοπρατεί σπουδαία έργα τέχνης της συλλογής του Πρέστον Ρόμπερτ Τις
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Survivor 2: Έπεσαν κορμιά για τα μαξιλάρια και το απορρυπαντικό
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Καλούμπα για… 50.000 χαρταετούς!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Φοβερές δηλώσεις Μιραλάς: «Γι’ αυτό χάνουμε το πρωτάθλημα» – Τι είπε για Γκαρσία, Μαρινάκη
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • «Αντάρτικο» 400 στελεχών του SPD κατά του Μεγάλου Συνασπισμού
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Σε Ολντμαν και Μακντόρμαντ τα βραβεία Bafta
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Πέθανε η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα σε πυρκαγιά
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Διχάζουν την γαλλική ακροδεξιά «Οι Πατριώτες»
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • «H Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης»
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού -Για την ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Λαγάνα 2 μέτρων για τη Μακεδονία -Με το αστέρι της Βεργίνας και τον Μ. Αλέξανδρο [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Τσαβούσογλου: «Προπαγάνδα» ότι η Τουρκία έκανε επίθεση με χημικά στη Συρία
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ