Όργιο 66 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ – «Κληρονομιά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  • Ιούλιος 16, 2019

Εσωτερική έκθεση-βόμβα δείχνει ότι χάθηκε η μπάλα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League – Πληρώνουν €42,5 εκατ. και ζητούν άλλα 23,5 εκατ. για τους αγώνες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ίσως ΟΦΗ – Το Copa America κόστισε €250.000, επτά φορές λιγότερο απ’ όσα ο Βόλος ΝΠΣ – «Στρατηγικά υπερβολικές οι δεσμεύσεις» ομολογούν, χαρακτηρίζοντας «ηλίθια» τη σύμβαση – Φοβούνται νομικές συνέπειες

Μία από τις πλέον καυτές πατάτες που καλείται να πάρει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση είναι η σκανδαλώδης προεκλογική συνεννόηση -και όχι συμφωνία!- της απελθούσας κυβέρνησης για να αναλάβει η ΕΡΤ να επιδοτήσει με υπέρογκα ποσά μια πλειάδα από χρεοκοπημένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (Super League 1, Super League 2 και Football League).

Σε μια σύσκεψη-παρωδία που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μυρσίνη Ζορμπά, με διάθεση ασύστολης ψηφοθηρίας, προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την ανάληψη υποχρέωσης από τη δημόσια τηλεόραση να μοιράσει σε χρεοκοπημένες ποδοσφαιρικές ομάδες το δυσθεώρητο ποσό των 66 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο, αν πραγματικά δαπανηθεί, όπως ανακοινώθηκε, θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο και μόνο για να επιχορηγεί τις ΠΑΕ, αφού δεν θα έχει κανένα περιθώριο να αποκτήσει άλλο δικό της πρόγραμμα, ενώ δεν θα είναι σε θέση να μεταδίδει ούτε τους αγώνες που καλείται να αγοράσει με πανάκριβο τίμημα.

Ολα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας σκόπιμης δολιοφθοράς εις βάρος της που αποφάσισε η προηγούμενη κυβερνητική ηγεσία, καθώς, όπως προκύπτει από εσωτερική έκθεση της ΕΡΤ την οποία έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», οι μετέχοντες στη σύσκεψη είχαν πλήρη επίγνωση του προεκλογικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων που έκαναν για να δελεάσουν τους οπαδούς των ομάδων, μεταθέτοντας, ωστόσο, στην επόμενη κυβέρνηση μια ισχυρή ωρολογιακή βόμβα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ενώ ήταν εν γνώσει τους ότι για να ενεργοποιηθεί το σχετικό προσύμφωνο, που είχε συναφθεί πέρυσι τον Αύγουστο, απαιτούνταν έγκριση της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ, η οποία απαρτίζεται από τους υπουργούς που μετείχαν στην ψηφοθηρική σύσκεψη, δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως δημιούργησαν προσδοκίες για πληρωμή υψηλότατων τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σε ομάδες που δεν είχαν υποχρέωση, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ. Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι οι πρώην κυβερνώντες προχώρησαν σε αυτές τις ανακοινώσεις ενώ είχαν υπόψη τους την εσωτερική έκθεση-καταπέλτη των υπηρεσιών της ΕΡΤ που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς δύο κατευθύνσεις:

– Πρώτον, ότι με τυχόν υλοποίηση του λεόντειου προσυμφώνου η δημόσια τηλεόραση αναλαμβάνει να γίνει χορηγός και οικονομικός αιμοδότης ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς καμία ανταποδοτική αξία για την ίδια.
– Δεύτερον, ότι η εταιρεία θα βρεθεί σε δυσχερή οικονομική κατάσταση αν δεν προχωρήσει άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση των προσυμφωνηθέντων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απειλής για την οικονομική αφαίμαξη με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η ΕΡΤ, αρκεί να επισημανθεί ότι οι συνολικές δαπάνες της δημόσιας τηλεόρασης για τηλεοπτικά δικαιώματα θα εκτοξευτούν στο ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό κόστος για αμοιβές προσωπικού της εταιρείας φτάνουν στα 65 εκατ. και μαζί με τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται περί τα 40 εκατ. δεν απομένουν για την παραγωγή ή την αγορά προγραμμάτων από τα δημόσια κανάλια παρά ψίχουλα της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ.

pinakas1
pinakas2

Τι προβλέπεται στη λεόντειο συμφωνία

Στην εσωτερική έκθεση της ΕΡΤ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εν είδει υπομνήματος είχε φτάσει στα χέρια όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση αξιωματούχων της απελθούσας κυβέρνησης, επισημαίνονται τα εξής:

1. Κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο 2018-2019 η ΕΡΤ είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 7 ΠΑΕ της Super League (Απόλλων, Αρης, Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός). Για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους εκταμίευσε συνολικά 20.956.000 ευρώ (δηλαδή 16,9 εκατ. ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ).

 Δύο τουλάχιστον από τις παραπάνω ομάδες (Παναθηναϊκός και Ατρόμητος) μάλλον δεν θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν -δηλαδή να μετάσχουν στο Πρωτάθλημα ως επαγγελματικές ομάδες- χωρίς τα χρήματα της ΕΡΤ, με τα οποία κάλυψαν μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και για τις λοιπές ομάδες που είχαν αντίστοιχες υποχρεώσεις οι οποίες καλύφθηκαν από τα χρήματα που έλαβαν από την ΕΡΤ.

 Αντιστοίχως, για τις 16 ομάδες της μικρότερης κατηγορίας, της λεγόμενης Football League, κατεβλήθη συνολικό ποσό 2,232 εκατ. ευρώ.

2. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν επί τα χείρω με τη νέα αγωνιστική περίοδο, όπως το Πρωτάθλημα αναδιαρθρώνεται σε τρεις κατηγορίες και περιλαμβάνει και αγώνες κατάταξης (play-off / play-out). Με βάση αυτά, οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν:

 Την αυτοδίκαιη παράταση της συμφωνίας με τις 7 ΠΑΕ της Super League 2018-2019 (η ΕΡΤ έχει σήμερα συμφωνία μόνον με 7 από τις 16 ομάδες της Super League).

 Την απόκτηση των δικαιωμάτων για το σύνολο των ομάδων της Super League 2, καθώς και του πρωταθλητή της Football League 2018-2019, που θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στη Super League 1.

 Παράλληλα, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις της ΕΡΤ με τη Football League, όπως και με τη Super League, όσον αφορά το Ταμείο Επιβραβεύσεων, ενώ τον προϋπολογισμό της βαρύνει και το κόστος για την παραγωγή των αγώνων της Super League 1 και της Super League 2.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ για τη σεζόν 2019-2020 εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 42,284-42,904 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο, ανάλογα με το αντάλλαγμα που θα λάβουν ο Λεβαδειακός και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Οπως και να έχει, οι ιθύνοντες της ΕΡΤ υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος δεν θα είναι μικρότερο από 42,5 εκατ., χωρίς να περιλαμβάνονται:

 Τα ποσά που θα χρειαστεί για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και άλλων της Super League, βάσει του προσυμφώνου και της κατ’ εφαρμογή συναφθείσας από 21/12/2018 Σύμβασης Χορηγίας – Σύστασης Ταμείου Επιβραβεύσεων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League.

 Η υποχρέωση της ΕΡΤ να υποβάλει πρόταση απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 1,86 εκατ. ευρώ, στην ομάδα που κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Football League κατά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, η οποία είναι ο Βόλος ΝΠΣ του δημάρχου της πρωτεύουσας της Μαγνησίας Αχιλλέα Μπέου.

 Το κόστος παραγωγής των αγώνων της Super League 1 που κατά την προηγούμενη σεζόν ανήλθε σε 1.184.537,28 ευρώ.

 Το κόστος παραγωγής για τους αγώνες της Super League 2 που αν υποχρεωθεί να το αναλάβει δύσκολα θα είναι μικρότερο από το ποσό των συνολικά 1,24 εκατ. για τους δύο γύρους.

Επειδή, ωστόσο, οι ομάδες τις οποίες πλήρωσε η ΕΡΤ την προηγούμενη σεζόν δεν δικαιολογούν τα καταβληθέντα χρήματα, οι ιθύνοντες της ΕΡΤ υποστηρίζουν -παραδόξως πώς- ότι «κρίνεται αναγκαία η απόκτηση δικαιωμάτων 2-3 ακόμη ομάδων, μεταξύ των οποίων και μία πρωταγωνιστική» (ΑΕΚ, Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ, με πιθανότερους τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ) για την απόκτηση των οποίων εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιπλέον κόστος περίπου 23,5 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «θηριώδες κόστος» (!) θεωρούν αναγκαία την απόκτηση επειδή «η ΕΡΤ δεν έχει τα δικαιώματα καμιάς πραγματικά πρωταγωνιστικής ομάδας».

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπολογίζουν ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΕΡΤ για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 μόνο όσον αφορά τη μετάδοση αγώνων από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα ανέρχεται σε ποσό της τάξης των 66 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ».

Από το ποσό αυτό, συμπληρώνουν, πρέπει να αφαιρεθούν 10.643.110,40 ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τον τρέχοντα προϋπολογισμό για τα Πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 της Super League και 612.800 ευρώ για το πρωτάθλημα της Football League. Σε αυτά, όμως, πρέπει να προστεθούν 2.002.216,15 ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τη χορηγία στη Super League (Ταμείο Επιβραβεύσεων) και για την παραγωγή των αγώνων. Συμπερασματικά, και καθώς στον φετινό προϋπολογισμό της ΕΡΤ είναι ήδη δεσμευμένο το συνολικό ποσό των 13.258.126,55 ευρώ, η δημόσια τηλεόραση χρειάζεται ένα πρόσθετο για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει για την προσεχή αγωνιστική περίοδο «ποσό της τάξης των 52.741.873,45 ευρώ».

ΠΗΓΗ www.protothema.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ