Η ΕΚΤ στηρίζει την εγγύηση καταθέσεων παρά τo «όχι» της Γερμανίας

  • Απρίλιος 25, 2016

Υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση ενιαίου ταμείου εγγύησης των καταθέσεων στην ευρωζώνη τάσσεται με τον πλέον σαφή τρόπο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέτοντας το σκηνικό για μία ακόμα σύγκρουση με τη Γερμανία, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη δημιουργία ενός εγγυητικού ταμείου έως το 2024, που θα προστατεύει καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στα 19 μέλη της ευρωζώνης. Το Βερολίνο ωστόσο αντιτίθεται σε κάθε ενδεχόμενο μοιράσματος της ευθύνης, φοβούμενο ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν για τα τραπεζικά προβλήματα του Νότου.

«Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, το Ευρωσύστημα υποστηρίζει την θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS), όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περσινό Νοέμβριο», αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της πάνω στην οικονομική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το εγγυητικό ταμείο «είναι ένα απαραίτητο στοιχείο ενός πραγματικά ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και φυσικό συμπλήρωμα του κοινού νομίσματος», συμπληρώνει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εγγύηση των ευρω-καταθέσεων θεωρείται ο «τρίτος πυλώνας» της τραπεζικής ενοποίησης, που θα προστατεύει την ευρωζώνη από μελλοντικές κρίσεις. Σε αντίθεση όμως με τους δύο πρώτους πυλώνες, την κοινή εποπτεία και την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, η αντίθεση της Γερμανίας έχει μπλοκάρει τις συζητήσεις για την εγγύηση αποταμιεύσεων.

Το ζήτημα της εγγύησης καταθέσεων μπορεί να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη ξεσπάσει με αφορμή τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποδώσει την άνοδο του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος AfD στα επιτόκια της ΕΚΤ – που πλήττουν ενώ το Βερολίνο συνολικά έχει εμμέσως προτείνει το τέλος της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Δείτε ολόκληρη της έκθεση της ΕΚΤ στη στήλη «σχετικά αρχεία».

Πηγή:capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ