Ομπάμα: Επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο Παρίσι

  • Νοέμβριος 15, 2015
»Η δολοφονία αθώων ανθρώπων με βάση μια διεστραμμένη ιδεολογία είναι μια επίθεση όχι μόνο στη Γαλλία, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά είναι μια επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις ενέργειες των ΗΠΑ για τον αφανισμό του ISIS και τη λήξη του εμφύλιου στη Συρία που πυροδότησε την άνοδό του, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι ήταν μια «επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου».

Ανοίγοντας τις διήμερες συζητήσεις των ηγετών της G20 στην Τουρκία ο Ομπάμα διακήρυξε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με τη Γαλλία στην προσπάθεια εντοπισμού όλων των συνεργών της τρομοκρατικής ενέργειας που συντάραξε την ανθρωπότητα. Όπως είπε, «οι ουρανοί σκοτείνιασαν» από τις πολλαπλές επιθέσεις, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις δράσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η δολοφονία αθώων ανθρώπων με βάση μια διεστραμμένη ιδεολογία είναι μια επίθεση όχι μόνο στη Γαλλία, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά είναι μια επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πως θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Reuters.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Αστακός» η Αττάλεια

12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων, όπου θα συναντηθούν σήμερα οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Στην ίδια την Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από τα παραπάνω, οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση. Ωστόσο ο βρετανός ειδικός για θέματα της G20 Τρίστεν Νέιλορ εκτιμά ότι οι ανεπίσημες συναντήσεις είναι εκείνες που δίνουν το στίγμα της Συνόδου. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όφελος αυτής της συνάντησης θα είναι η δικτύωση» σχολιάζει. «Αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες των σημαντικότερων οικονομικά κρατών να βρεθούν στον ίδιο χώρο για λίγες μέρες».

Για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Συρία.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, θα επιχειρήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πιστεύει ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ταρίκ Ογκουζλού. Η τουρκική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που λόγω της ρωσικής επέμβασης υπάρχει κινητικότητα στη Συρία. Από την άλλη η υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ στα βόρεια της Τουρκίας αποτελεί πρόβλημα για τους Τούρκους κατά τον Ογκουζλού.

Είναι το προσφυγικό μόνο πρόβλημα της Ευρώπης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται ως εικοστό μέλος ανάμεσα στα υπόλοιπα 19 κράτη της Συνόδου θέλει σε κάθε περίπτωση να θέσει το θέμα των προσφύγων, αναφέρει η Deutsche Welle. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προγραμματίσει μία συνέντευξη τύπου πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών, ώστε να θέσει το ζήτημα. Ωστόσο χώρες όπως η Κίνα θεωρούν την προσφυγική κρίση ένα τοπικό θέμα της Ευρώπης και όχι παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο οφείλουν να λύσουν οι G20. Επίσης η Αυστραλία και ο Καναδάς ασκούν αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, την οποία δεν επιθυμούν να αλλάξουν.

Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ την έχει περισσότερη ανάγκη στην προσφυγική κρίση και όχι το αντίστροφο. «Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές» σύμφωνα με τον Ογκουζλού «ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ».

Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της φορολογίας η Σύνοδος πρόκειται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω. Η σχετική κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα στα κράτη από 100 έως 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά και στο θέμα των τραπεζών οι παρατηρητές αναμένουν βήματα προόδου. Οι απαιτήσεις για τα τραπεζικά κεφάλαια πρόκειται να αυξηθούν. Αρχικά οι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι το αξίωμα to big to fail, πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να ισχύει πλέον για τις μεγάλες τράπεζες. Μετά από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης τα κράτη θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο, οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να αναλάβουν πάλι της ευθύνη για τις απώλειες των τραπεζών λόγω των κερδοσκόπων.

Τέλος στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δε γίνεται να είναι ο μοναδικός τροχός για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Η Κίνα πρέπει να δώσει κίνητρα στη μεσαία της τάξη, ώστε να μετατραπεί γρήγορα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται μέσα από την κατανάλωση» είπε.

Πηγή: Euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ