Στη φυλακή χωρίς αναστολή οι δις υπότροποι φοροφυγάδες

  • Οκτώβριος 23, 2015

Τη λαϊκή ρήση «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και ….» κάνει πράξη το πολυνομοσχέδιο με το νέο ποινολόγιο για τους φοροφυγάδες. Με δρακόντεια διάταξη καθορίζει πως θα κλιμακώνονται οι ποινές και η αντιμετώπιση ενός καταδικασθέντα για φοροδιαφυγή. Θα ξεκινά με φυλάκιση που χωρεί αναστολή και εξαγορά με ένα μικρό ποσό, θα ακολουθεί (τη δεύτερη φορά) εξαγορά με αυξημένο τίμημα για κάθε μέρα φυλάκισης και την τρίτη και φαρμακερή ουσιαστικά θα οδηγείται στη φυλακή χωρίς το δικαστήριο να μπορεί να μετατρέψει ή να αναστείλει την ποινή του, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας αυτής της ποινής. Δεν τίθεται δηλαδή κανένα χρονικό πλαίσιο ποινής πάνω από την οποία δεν θα χωρεί αναστολή ή εξαγορά.

Η ακριβής διατύπωση του «άρθρου 69» έχει ως εξής:

«Για τα εγκλήματα του παρόντος νόμου μετατροπή και αναστολή της ποινής γίνεται κατά τις σχετικές διατάξεις των άρθρων 82 και 99 επ. του Ποινικού Κώδικα. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, αν μετατραπεί η ποινή, κάθε ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται σε ποσό από είκοσι (20) έως εκατό (100) ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής.

Αύξηση ημερήσιας εξαγοράς και φυλακή

Δηλαδή αν συλληφθεί κάποιος για φοροδιαφυγή, την πρώτη φορά μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του (αν πρόκειται για πλημμέλημα) ή να ανασταλεί αυτή, ανεξαρτήτως ύψους ποινής. Το ποσό εξαγοράς καθορίζεται από τον ποινικό κώδικα από 3-100 ευρώ για κάθε μέρα φυλάκισης με το ημερήσιο κόστος να διπλασιάζεται ουσιαστικά λόγω σχετικών κρατήσεων.

Τη δεύτερη φορά, σύμφωνα με τη νέα διάταξη η ημερήσια εξαγορά αν το επιτρέψει το δικαστήριο) αυξάνεται από 20 -100 ευρώ.

Την τρίτη φορά όμως (αν δηλαδή υποτροπιάσει για τρίτη φορά) δεν θα υπάρχει ούτε αναστολή, ούτε εξαγορά και φυσικά ο καταδικασθείς ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής θα οδηγηθεί στις φυλακές για την εκτίσει.

 

Πηγή  : capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ