Ευρωπαϊκό βραβείο αλληλεγγύης στον «φούρναρη από την Κω» και στη ΜΚΟ Ηλιαχτίδα
16 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκό βραβείο αλληλεγγύης στον «φούρναρη από την Κω» και στη ΜΚΟ Ηλιαχτίδα

H Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) απένειμε σήμερα το βραβείο της κοινωνίας των πολιτών για το 2016 στον Διονύση Αρβανιτάκη, γνωστός και ως ο «Φούρναρης από την Κω», και στη μη κυβερνητική οργάνωση της Λέσβου Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ ως εξαιρετικά παραδείγματα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στηνΕυρώπη. Και οι δύο βραβεύονται με το δεύτερο βραβείο ύψους 9.000 ευρώ με το οποίο αναγνωρίζεται η πολύτιμη συμβολή τους στην υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και ως ενθάρρυνση για να συνεχίσουν το έργο τους.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης ζει και εργάζεται στην Κω. Καθημερινά ψήνει πάνω από 100 κιλά ψωμί για τους πρόσφυγες και το μοιράζει ο ίδιος στους απελπισμένους που αποβιβάζονται στο νησί. Η πράξη του ενέπνευσε πολλούς από τους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο κ. Αρβανιτάκης ενσάρκωσε την ιδέα της αλληλεγγύης με τον πιο άμεσο τρόπο. Η ΕΟΚΕ απένειμε στον κ.Αρβανιτάκη το δεύτερο βραβείο τιμώντας τον για την αμέριστη προσφορά του στους πρόσφυγες και τιμώντας κατ’ επέκταση τους ανθρώπους που αποτελούν πηγή έμπνευσης καθώς πρεσβεύουν τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενσωμάτωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Αρβανιτάκης καταχειροκροτήθηκε στην απονομή του βραβείου στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της ΕΟΚΕ και δήλωσε συγκινημένος: «ευχαριστώ πολύ εσάς για το βραβείο και ευχαριστώ και τον κ.Γιούνκερ. Ο κ Γιούνκερ ήξερε τι έλεγε! Τι έχουμε τραβήξει περιττό να σας πω! Είναι 100 άτομα που μένουν σε δυο ξενοδοχεία, μόλις βλέπουν το αμάξι μου έρχονται και λένε ‘Μπαμπά πεινάμε!’ Τα παιδάκια με λένε μπαμπά! Τώρα τελευταία. Πρέπει όμως να σας πω ακόμα κάτι, παρακαλώ βοηθήστε την Κω, ελάτε το καλοκαίρι στην Κω, εγώ θα συνεχίζω να τους ταΐζω και πάντα θα τους ταΐζω σας το υπόσχομαι!»

Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ εδρεύει στη Λέσβο και συμβάλλει στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, των μεταναστών και των οικογενειών τους, με τη βοήθεια εθελοντών. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις δομές της Ηλιαχτίδας παρέχουν κοινωνική, νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στους νεοαφιχθέντες. Πρώτιστο μέλημα και βασικός στόχος της Ηλιαχτίδας είναι η απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς και η εγκατάστασή τους στις τοπικές κοινότητες. Με αυτό το σκεπτικό, ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και παραδίδουν μαθήματα ελληνικών εξασφαλίζοντάς τους παράλληλα διαμονή σε τοπικούς ξενώνες και διαμερίσματα.

Η κ. Ανδρεαδέλλη, υπεύθυνη της Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ, είπε στην ολομέλεια της ΕΟΚΕ στις Βρυξέλλες: «Ευχαριστώ πολύ την ΕΟΚΕ για το βραβείο και για το βήμα που μας δίνει να ακουστούν οι απόψεις μας. Αν μπορούν να γίνουν τόσα πολλά από μια μικρή οργάνωση σαν τη δική μας σκεφτείτε πόσα πολλά μπορούν να γίνουν από όλα τα κράτη μαζί! Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να βιαστεί και τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν».

Οι άλλοι νικητές είναι:

· Ένα πρωτοποριακό ουγγρικό σχέδιο από τη μη κυβερνητική οργάνωση Artemisio Foundation, η οποία έλαβε το πρώτο βραβείο και (14.000 ευρώ) για τη στήριξη των μεταναστών και τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην κοινωνία

· Μια γερμανική οργάνωση, η SOS Mediterranee, που έχει συνδράμει στο να σωθούν πάνω από 5000 χιλιάδες ζωές στη θάλασσα της Μεσογείου ανάμεσα στη Λαμπεντούζα, στη Σικελία και στη Λιβύη χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό πλοιάριο με τη συμμετοχή εθελοντών

· Ένα ισπανικό σχέδιο SOS Racismo Gipuzkoa που κυριολεκτικά κάθισε χιλιάδες ντόπιους και μετανάστες στο ίδιο τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί και να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ τους

Οι πέντε βραβευθέντες επελέγησαν από μια λίστα 284 υποψηφιοτήτων. Τέλος ο Έλληνας πρόεδρος της ΕΟΚΕ, αυτή την περίοδο Γιώργος Ντάσης, δήλωσε:«Είμαι πολύ υπερήφανος για την ανάδειξη τέτοιων συγκινητικών παραδειγμάτων αλληλεγγύης εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργανισμών, ατόμων και οργανώσεων που έχουν επιδείξει τεράστια συναίσθηση, κινητοποίηση και οργανωμένη δράση. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής σε όλες τις μυριάδες οργανώσεις και τα άτομα που, μερικές φορές έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό περιβάλλον ή τη δυσκολία της οικονομικής κρίσης, έχουν βοηθήσει να γίνουν τα δεινά τόσων ανθρώπων λίγο πιο ανεκτά».

Το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών, στο 8ο έτος του, βραβεύει την «αριστεία σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών». Κάθε χρόνο, το βραβείο καλύπτει μια διαφορετική πτυχή των δραστηριοτήτων της ΕΟΚΕ. Το 2015 το βραβείο ήταν αφιερωμένο στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την ανακούφιση της φτώχειας.

Πηγή altsantiri

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 104.6FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Πρόεδρος Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ)
Ιδιότητα: Αντιπρόεδρος της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Γυναικών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στη Βέροια
  Πηγή: newpost.gr2018/06/24
 • Ανασύροντας ιστορίες από το παρελθόν
  Πηγή: tovima.gr2018/06/24
 • Θέατρο το χάραμα…
  Πηγή: tovima.gr2018/06/24
 • Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ: «Ο φόβος σκοτώνει την ουσία της μουσικής»
  Πηγή: tovima.gr2018/06/24
 • Η μεγαλοφυΐα αποτυπωμένη στον… χάρτη
  Πηγή: tovima.gr2018/06/24
 • Ο Thomas Cook επενδύει €150 εκατ. στην Ελλάδα
  Πηγή: tovima.gr2018/06/24
 • Εξατομικευμένη ογκολογία στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας
  Πηγή: newpost.gr2018/06/24
 • Βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια
  Πηγή: newpost.gr2018/06/24
 • Η 60χρονη Melanie Griffith έχει κορμί που θα ζήλευαν πολλές!
  Πηγή: newpost.gr2018/06/24
 • Αυτοκίνητο έπεσε πάνω στην πύλη της αεροπορικής βάσης Δεκέλειας, συνελήφθη ο οδηγός
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/06/24
 • Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Μάλλον σύντομα» θα συναντηθούν Τραμπ-Πούτιν
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/06/24
 • Α. Ταγιάνι: Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ε.Ε.
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/06/24
 • Μεσογειακοί αγώνες: Πρώτη στον όμιλό της η Εθνική βόλεϊ Γυναικών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/06/24
 • Τουρκία: Κάλπες σε κλίμα πόλωσης -Θα εκλεγεί ο Ερντογάν από τον α’ γύρο;
  Πηγή: iefimerida.gr2018/06/24
 • Μουντιάλ 2018: Ο Κρόος κράτησε ζωντανή τη Γερμανία
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/06/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ