Ρήγας ο νέος Γραμματέας
12 Οκτωβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ρήγας ο νέος Γραμματέας

Με την εκλογή του Παναγιώτη Ρήγα στη θέση του γραμματέα του κόμματος με ποσοστό άνω του 70%, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η πρώτη μετά τη διάσπαση και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε, πέραν του γραμματέα και τα νέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και τον Ρούντι Ρινάλντι, που παραιτήθηκαν ή αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές.

Υιοθέτησε, επίσης, το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει Συνέδριο τον Φεβρουάριο, αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνική του βάση, αναδιοργάνωση των κομματικών οργανώσεων και εκστρατεία για την εγγραφή νέων μελών.

Ο κ. Ρήγας συγκέντρωσε 149 ψήφους, ενώ 41 μέλη της ΚΕ προτίμησαν να ψηφίσουν λευκό και υπήρξαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια. Στην Π.Γ. εκλέχθηκαν οι Χ. Γολέμης, Αντ. Κοτσακάς, Ν. Σκορίνης, Π. Καραγιώργος, Ν. Παυλίδης, Μ. Σαρρής, Μαρίκα Φραγκάκη και Μ. Υδραίος.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από την Κ.Ε. η συμμετοχή στην Π.Γ. (με πλήρες δικαίωμα λόγου και ψήφου) των κ.κ. Γ. Δραγασάκη, Ευκ. Τσακαλώτου και Αριστείδη Μπαλτά, ώστε να διασφαλιστεί η διασύνδεση κόμματος και κυβέρνησης, για την οποία είχε κάνει λόγο ο κ. Τσίπρας στην αρχική του εισήγηση και ζήτησε στη δευτερολογία του.

Ο κ. Τσίπρας είχε αρχικά προτείνει και τον κ. Ν. Φιλη, ο οποίος ωστόσο ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω φόρτου εργασίας στο υπουργείο Παιδείας.

Το νέο όργανο θα είναι 17μελές (12 μέλη συν 3 υπουργοί συν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας). Από την προηγούμενη Π.Γ. συνεχίζουν η εκπρόσωπος Ρανια Σβίγκου, καθώς και οι Ν. Ηλιόπουλος, Γ. Μπουρνούς, και Π. Λάμπρου, ενώ ο Χρ. Παπαδόπουλος (που εξελέγη βουλευτής) αποχώρησε ώστε να υπάρξει ανανέωση με νεότερα στελέχη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους με ορατή την κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα, που είδε όλες τις επιλογές του να υιοθετούνται χωρίς αντιδράσεις.

Από τις παρεμβάσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτή του κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος άνοιξε ζήτημα λειτουργίας των τάσεων, χαρακτηρίζοντάς τις πρόβλημα για το κόμμα: «Οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα. Δεν θα ήταν πρόβλημα αν δεν παραβίαζαν τον κοινό κώδικα. Το κόμμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την εσωτερική του δημοκρατία», παραδέχτηκε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος.

Με δεδομένο ότι και ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να μην επιτρέψει ξανά τη λειτουργία κομμάτων μέσα στο κόμμα, φαίνεται πως το ζήτημα της αποδυνάμωσης των τάσεων και της αποτροπής φαινομένων ομαδοποίησης τους θα απασχολήσει έντονα το ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο.

Αρνητική εξέλιξη ήταν, πάντως, η παραίτηση του κ. Στ. Παναγούλη από την Κ.Ε, με επιστολή που έστειλε στο όργανο, επειδή παραγκωνίστηκε στην εκλογική λίστα στη Β Αθήνας. Ωστόσο ο κ. Παναγούλης αναφέρει στην επιστολή του ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κυβερνητικό έργο.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Η Έμα Γουάτσον δώρισε 1 εκατ. λίρες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Ο οίκος Christie’s δημοπρατεί σπουδαία έργα τέχνης της συλλογής του Πρέστον Ρόμπερτ Τις
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Survivor 2: Έπεσαν κορμιά για τα μαξιλάρια και το απορρυπαντικό
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Καλούμπα για… 50.000 χαρταετούς!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • «Αντάρτικο» 400 στελεχών του SPD κατά του Μεγάλου Συνασπισμού
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Σε Ολντμαν και Μακντόρμαντ τα βραβεία Bafta
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Πέθανε η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα σε πυρκαγιά
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Διχάζουν την γαλλική ακροδεξιά «Οι Πατριώτες»
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • «H Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης»
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού -Για την ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Λαγάνα 2 μέτρων για τη Μακεδονία -Με το αστέρι της Βεργίνας και τον Μ. Αλέξανδρο [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Τσαβούσογλου: «Προπαγάνδα» ότι η Τουρκία έκανε επίθεση με χημικά στη Συρία
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους FT: Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ