Αίρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Trump – «Η εκεχειρία είναι μόνιμη» – Μία ακόμη νίκη για την Άγκυρα

  • Οκτώβριος 23, 2019
«Ας πολεμήσει κάποιος άλλος σε αυτήν την αιματοχυμένη γη», δήλωσε ο Trump
Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αίρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της χώρας στη βόρεια Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα, καλώντας την προσωρινή εκεχειρία της χώρας στην περιοχή «μόνιμη».
«Οι κυρώσεις θα επανέλθουν αν συμβεί κάτι που δεν μας ικανοποιεί», δήλωσε ο Trump στο Λευκό Οίκο, ενώ προσέθεσε «ας πολεμήσει κάποιος άλλος σε αυτήν την αιματοχυμένη γη»
Τα σχόλια του προέδρου ήρθαν λίγες ώρες αργότερα, αφού τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς τη βόρεια Συρία προκειμένου να διευκολυνθεί η απόσυρση των Κουρδικών μαχητών από την περιοχή.
Τα ρωσικά στρατεύματα θα βοηθήσουν να περιπολούν τη συνοριακή περιοχή στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan συναντήθηκαν την Τρίτη 22/10 για να περιπολούν από κοινού τη συνοριακή ζώνη που είχαν καταλάβει προηγουμένως οι Κούρδοι, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών στη ρωσική πόλη Σότσι.
Οι Κούρδοι, η πρωταρχική δύναμη μάχης στην πάλη των Η.Π.Α. εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προωθήθηκαν από τη βόρεια Συρία από Τούρκους μαχητές μετά την απότομη απόσυρση των στρατευμάτων από τη ζώνη του Trump στις αρχές του μήνα.

Jeffrey (Απεσταλμένος ΗΠΑ στη Συρία): Εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη Συρία – Πάνω από 100 τζιχαντιστές έχουν δραπετεύσει

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Donald Trump για τη Συρία, James Jeffrey, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν δει στοιχεία εγκλημάτων πολέμου κατά την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία και ζήτησαν εξηγήσεις από την Άγκυρα.
«Δεν έχουμε δει ευρείες αποδείξεις εθνοκάθαρσης, αλλά έχουμε καταγράψει στοιχεία ενδεικτικά εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε ο James Jeffrey, σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους επειδή ανησυχούν πολύ για αυτές τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία», προσέθεσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι πάνω από 100 κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από τις φυλακές.
«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 100. Δεν ξέρουμε που βρίσκονται», δήλωσε ο Τζέφρι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Σχεδόν όλες οι φυλακές που φρουρούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ακόμα προστατευμένες», πρόσθεσε
O Jeffrey τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πηγη .bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ