Andre Esteves: Από τις αλάνες του Rio στα διεθνή σαλόνια και τώρα στη… φυλακή

  • Νοέμβριος 27, 2015

Ο Andre Esteves ο θρασύς τραπεζίτης ο οποίος κάποτε έκανε πλάκα πως το όνομα της εταιρίας του, Grupo BTG Pactual σήμαινε «Better Than Goldman», έγινε και το πιο πρόσφατο στέλεχος που εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την Βραζιλία.

Ο 47χρονος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη την Τετάρτη στο Rio de Janeiro μαζί με τον Γερουσιαστή Delcidio Amaral, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Ο Esteves κατηγορείται πως προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με τον Amaral και να παρέμβει στην μαρτυρία ενός φυλακισμένου πρώην στελέχους της Petroleo Brasileiro SA.

Ο Esteves άφησε το σημάδι του στην διεθνή χρηματοοικονομική «σκηνή» – και συνάμα έγινε και ο πιο νέος αυτοδημιούργητος Βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος – όταν πούλησε την Pactual στην UBS για 2,6 δισ. δολάρια το 2006. Αυτός και οι συνέταιροί του εξαγόρασαν και πάλι την εταιρία μετά από τρία χρόνια, επεκτείνοντάς την και αρπάζοντας άλλες εταιρίες όπως την μονάδα της ιδιωτικής ελβετικής τράπεζας Assicurazioni Generali SpA. Η εταιρία πούλησε μετοχές στο κοινό για πρώτη φορά το 2012.

Ο Esteves είναι ένα από τα 100 και πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανόμενων και πρώην κορυφαίων στελεχών της Petrobras και της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Βραζιλίας. Η τεράστια έρευνα για την υποτιθέμενη διαφθορά στην Petrobras, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, έχει βοηθήσει στο να γίνει το βραζιλιάνικο ρεάλ το χειρότερο νόμισμα φέτος, κάτι που έχει οδηγήσει σε κρίση όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση της Προέδρου Dilma Rousseff. Η αξία των μετοχών της BTG Pactual έπεσε κατά 39% την Τετάρτη, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Η τράπεζα ανέφερε πως διόρισε τον Persio Arida, πρώην κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας και συνέταιρο στην BTG, ως ενδιάμεσο CEO. Η εταιρία επίσης ανέφερε μέσω e-mail πως συνεργάζεται με την έρευνα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα και τα σενάρια διαδοχής.

Ο δικηγόρος του Esteves, Antonio Carlos de Almeida Castro ανέφερε σε τηλεφωνική δήλωση πως ο πελάτης του είναι αθώος και δεν είχε καμία ανάμειξη με όσα κατηγορείται.

Ο Esteves γεννήθηκε στο Rio, στην γειτονιά Tijuca. Ως μοναχογιός τα κύριά του χόμπι ήταν το διάβασμα, η μελέτη και το ποδόσφαιρο. Ως νεαρός ενθουσιάστηκε από τους υπολογιστές. Ο ίδιος σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Federal University of Rio de Janeiro.

Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του επιδιορθώνοντας υπολογιστές στην Pactual το 1989. Μέσα σε δύο χρόνια, ο ιδρυτής της τράπεζας, Luiz Cezar Fernandes του είχε δώσει λογιστικές και εκτελεστικές θέσεις στο πίσω γραφείο της θυρίδας συναλλαγών. Ο Fernandes, σε συνέντευξή του το 2007 ανέφερε πως συμπάθησε τον Esteves γιατί και οι δύο προέρχονται από τη μεσαία τάξη χωρίς κανένα δίπλωμα στα χρηματοοικονομικά, και δεν είχαν καμία σχέση με την κλασσική, νεποτιστική κοινωνία των οικογενειών που διοικούν τις τράπεζες στη Βραζιλία.

Ο Esteves αργότερα συμφώνησε με τρεις συνεργάτες του και «έριξε» τον μέντορά του μέσω απόφασης που πάρθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων. «Εξεπλάγην όταν συνασπίστηκαν εναντίον μου», ανέφερε ο Fernandes. «Αλλά κανείς δεν πρόκειται να πάει κόντρα σε κάποιον που βγάζει τόσα λεφτά για την τράπεζα».

Το να βγάζει χρήματα ήταν το «Δώρο» που είχε ο Esteves, και πραγματικά το απολάμβανε. Ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ομάδας σταθερού εισοδήματος της Pactual από το 1993 μέχρι το 1996 και έγινε συνεταίρος το 2002. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την αγορά της τράπεζας από την UBS, η ίδια τον έθεσε επικεφαλής της αντίστοιχης παγκόσμιας ομάδας. Μετακόμισε στο Λονδίνο και διοικούσε περίπου 1000 άτομα.

«Μου αρέσει να βγάζω λεφτά» ανέφερε ο Esteves μετά την ανάθεσή του. «Είμαι καλός σε αυτό. Είναι συναρπαστικό το να παράγεις πλούτο».

Μετά από λίγο ήρθε και η οικονομική κρίση η οποία επηρέασε όλο τον πλανήτη, «χτυπώντας» την UBS με 50 δισ. δολάρια σε ζημίες και απεπενδύσεις, και σε ένα bailout από την κυβέρνηση. Ο Esteves παραιτήθηκε, ίδρυσε την BTG με κάποιους συνεργάτες και αγόρασε την Pactual για 2,5 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος την «έχτισε» ως τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα της Λατινικής Αμερικής. Ο ίδιος έκανε δωρεά άγνωστου εώς τώρα χρηματικού ποσού στο Harvard Business School για την ανακαίνιση του Baker Hall, το οποίο μετονομάστηκε σε Esteves Hall.

Παρόλα αυτά η προσωπική περιουσία του Esteves μειώνεται, δεν αυξάνεται. Ο πλούτος του έφτασε στο ζενίθ των 4,9 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2014. Τώρα πια δεν φτάνει ούτε το μισό, με την αξία του να πέφτει υπό τα 2 δισ. δολάρια την Τετάρτη. Ο ίδιος έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια αξίας μέσα στο 2015 αφού η εταιρία του υπέφερε από δάνεια και επενδύσεις σε εταιρίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Petrobras.

Ο Esteves ανακατευόταν σε συμφωνίες με τον πετρελαϊκό γίγαντα εδώ και χρόνια. Η BTG Pactual συνεργάστηκε με την Petrobras και άλλους συνεργάτες το 2010 για να συνθέσει έναν πάροχο εξεδρών άντλησης πετρελαίου. Ο πρώην operating chief της εταιρίας αυτής έχει δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες για διαφθορά. Προς το παρόν, το μέλλον του Esteves παραμένει αβέβαιο.

Πηγή:newmoney

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ