«Ανθεί» η σκιώδης τραπεζική στην ευρωζώνη

  • Οκτώβριος 29, 2015

Σκιώδεις πιστωτές ελέγχουν πλέον το 38% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού στην ευρωζώνη, αυξάνοντας το μερίδιό τους έναντι των παραδοσιακών τραπεζών. Η έκθεση της ΕΚΤ.

Η ανάπτυξη στα χρηματοοικονομικά assets στην ευρωζώνη οφείλεται κατά πολύ σε «σκιώδεις» πιστωτές όπως επενδυτικά funds, καθώς οι παραδοσιακές τράπεζες επικεντρώνονται στην «επιδιόρθωση» των ισολογισμών τους μετά την κρίση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη στα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού της ευρωζώνης οφείλεται κυρίως σε μη τραπεζικές οντότητες, ενώ τα συνολικά τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού έχουν ανακάμψει στα επίπεδα του 2008, αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι εκπρόσωποι της «σκιώδους τραπεζικής», όπως επενδυτικά και money market funds καθώς και άλλες μορφές μη τραπεζικών δανειστών ελέγχουν χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 23 τρισ. ευρώ ή το 38% του συνόλου, αυξημένο από ποσοστό 33% το 2009.

Την ίδια περίοδο οι παραδοσιακές τράπεζες είδαν το μερίδιό τους να συρρικνώνεται στο 48% από 55%. 

«Ο κλάδος της σκιώδους τραπεζικής ενισχύει το ρόλο του στη χρηματοδότηση της οικονομίας της ευρωζώνης», υπογραμμίζει η ΕΚΤ.

Πηγή:euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ