Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε Παλαιστίνιο ποιητή σε θάνατ

  • Νοέμβριος 20, 2015

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε Παλαιστίνιο ποιητή σε θάνατο για αποστασία, επειδή δηλαδή εγκατέλειψε τη μουσουλμανική θρησκεία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως δήλωσε ο ερευνητής του για τη Μέση Ανατολή, Άνταμ Κουγκλ.

Ο ποιητής Άσραφ Φάγιαντ συνελήφθη από τη θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας το 2013 στην Άμπχα, στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια συνελήφθη και πάλι και δικάστηκε στις αρχές του 2014.

Σε πρώτο βαθμό, ο κ. Φάγιαντ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 800 μαστιγώσεις, όμως έπειτα από την έφεση που ασκήθηκε, άλλος δικαστής τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τρεις ημέρες πριν, εξήγησε ο κ. Κουγκλ.

«Διάβασα την απόφαση του δικαστηρίου του 2014 και την άλλη της 17ης Νοεμβρίου. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι καταδικάστηκε σε θάνατο για αποστασία», πρόσθεσε.

Το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία και δικαστές είναι ιερωμένοι από την υπερσυντηρητική σχολή των Ουαχαμπιτών του σουνιτικού ισλάμ. Σύμφωνα με την ερμηνεία της σαρίας από τους Ουαχαμπίτες, τα θρησκευτικά εγκλήματα – περιλαμβανομένης της βλασφημίας και της αποστασίας – επισύρουν τη θανατική ποινή.

Η καταδίκη του κ. Φάγιαντ βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσε μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον Παλαιστίνιο ποιητή να βρίζει τον προφήτη Μωάμεθ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στο περιεχόμενο ποιητικής συλλογής που είχε γράψει πριν από χρόνια.

Πηγή:naftemporiki.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ