Αίγυπτος: Νεκρόπολη με 17 άθικτες μούμιες ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

  • Μάιος 14, 2017

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε τάφος με τουλάχιστον 17 άθικτες μούμιες.

aiguptos-nekropoli-me-17-athiktes-moumies-anakalupsan-oi-arxaiologoi

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε τάφος με τουλάχιστον 17 άθικτες μούμιες, με τον υπουργό αρχαιοτήτων να κάνει λόγο για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι αρχαίοι τάφοι βρέθηκαν θαμμένοι 8 μέτρα κάτω από το έδαφος στη Μίνια, επαρχία που απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από το Κάιρο και μέσα σε αυτούς υπήρχαν πήλινες σαρκοφάγοι καθώς και πάπυροι με αιγυπτιακή γραφή.

Ο τάφος αυτός ανακαλύφθηκε αρχικά πέρυσι από μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου του Κάιρο, με τη βοήθεια ραντάρ, όπως αναφέρει το Reuters.

Μέχρι στιγμής οι μούμιες δεν έχουν ταυτοποιηθεί χρονικά, ωστόσο πιστεύεται ότι χρονολογούνται στην Ελληνο-Ρωμαϊκή περίοδο, όταν είχε ταξιδέψει στην χώρα ο Μέγας Αλέξανδρος, το 332 π.Χ, όπως αναφέρει ένας μαθητής αρχαιολογίας, ο Μοχάμεντ Χάμζα που συμμετείχε στις έρευνες.

Η Αίγυπτος ελπίζει οι πρόσφατες ανακαλύψεις να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών που κάποτε έκαναν ουρά έξω από τους τάφους των φαραώ και τις πυραμίδες. Ωστόσο, από την εξέγερση του 2011 και μετά έχει παρατηρηθεί τεράστια μείωση του τουρισμού.

«Το 2017 υπήρξε μια ιστορική χρονιά για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Σαν να είναι ένα μήνυμα από τους προγόνους μας, που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει τουριστικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός αρχαιολογίας Καλέντ αλ Ανάνι σε συνέντευξη Τύπου του την Κυριακή.

Ο Σαλάλ αλ Κόλι, καθηγητής αρχαιολογίας που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε πως περίπου 32 μούμιες θεωρείται πως βρίσκονται μέσα στο τάφο αυτό, αναμεσά τους τα σώματα γυναικών αλλά και παιδιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει έναν πλούσιο τάφο που είχε δημιουργηθεί πριν από 3.000 χρόνια, λείψανα, 12 νεκροταφεία και έναν γιγαντιαίο κολοσσό που πιστεύεται πως απεικονίζει τον βασιλιά Ψαμμήτιχο Α΄ της Αιγύπτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες : Reuters

Πηγή .thetoc

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ