ΕΚΤ: Η Κύπρος κινδυνεύει να βγει από το QE

  • Μάρτιος 8, 2016
Η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αγορές κρατικών κυπριακών ομολόγων, με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν για το waiver, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει έξω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η πιστοληπτική της αξιολόγηση βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος Μαρτίου, υποστήριξε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Τρίτη.

Την Δευτέρα το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η Κυπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα και ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί μετά από τρια χρόνια οικονομικής στήριξης.

Η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ειδική εξαίρεση (waiver) για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, αγοράζοντας ομόλογα της χώρας στο πλαίσο του QE παρά το γεγονός ότι αξιολογούνται χαμηλότερα από το κατώτατο όριο για τους επιλέξιμους τίτλους. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή ίσχυε υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα είναι σε πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αγορές κρατικών κυπριακών ομολόγων.

«Η άρση της εξαίρεσης (waiver) και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου τομέα είναι η συνέπεια των κανονισμών για τα ενέχυρα (collateral) και της ολοκλήρωσης του μνημονίου» ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένη πηγή πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις από τον αποκλεισμό από το QE θα είναι μικρές για τις τράπεζες της χώρας.

Πηγή:euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ