Επιμένει ο Trump: Οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα – Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ, ανησυχία σε Γερμανία, Κίνα
2 Μαρτίου 2018

Επιμένει ο Trump: Οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα – Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ, ανησυχία σε Γερμανία, Κίνα

Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Cecilia Malmstrom προειδοποίησε σήμερα για αντίμετρα εάν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη
(upd 1) Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις εξαγγελίες Trump σχετικά με την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέρχεται σήμερα με προκλητικές δηλώσεις.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, , σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιβολή των δασμών αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι αναγκαία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

W. RossΝωρίτερα, αυστηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Cecilia Malmstrom προειδοποίησε σήμερα για αντίμετρα εάν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Ο Τrump δήλωσε ότι οι δασμοί ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο θα ανακοινωθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωσαν ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Σε δηλώσεις της στη Σιγκαπούρη, η Μalmstrom προειδοποίησε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι «βαθιά αθέμιτη».
«Συζητάμε διάφορα μέτρα.
Οτιδήποτε από το παραπέμψουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), μεμονωμένα ή με άλλους εταίρους που επίσης επηρεάζονται, και επίσης μέτρα προστασίας και πιθανά αντίποινα», δήλωσε η Malstrom.
«Υπάρχουν πράγματα που συζητάμε εσωτερικά στην Κομισιόν και με τα κράτη-μέλη μας.
Αλλά προφανώς, τίποτα δεν θα ανακοινωθεί έως ότου γνωρίζουμε την πλήρη έκταση αυτών των μέτρων».
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, με την Κίνα να προβλέπει ότι το εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι φόβοι για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις ασιατικές αγορές, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών και των μεταποιητικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές αγορές.
«Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου όλων των χωρών αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση προστατευτικών εμπορικών μέτρων, να σέβονται τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και να έχουν μια θετική συνεισφορά στην παγκόσμια τάξη του εμπορίου».
Η Νότια Κορέα, η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χάλυβα στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους έως ότου οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσινγκτον.
«Για εμάς, το χειρότερο σενάριο ήταν δασμοί ύψους 54%» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ωστόσο, εάν ο Τραμπ προχωρήσει με την πρότασή του για δασμούς 25% στον χάλυβα, «αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές μας σε χάλυβα προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Καναδάς και η Βραζιλία επίσης ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων αναφορικά με τους δασμούς.
Σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, ο χάλυβας και το αλουμίνιο δεν αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα ακόμα και για τους Ασιάτες εξαγωγείς, αντιστοιχώντας συνήθως σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ ή των εξαγωγών.
Ωστόσο, οι ασιατικές χαλυβουργίες ανησυχούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι εγχώριες αγορές τους να πλημμυρίσουν με προϊόντα χάλυβα που δεν έχουν πού αλλού να διοχετευτούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Μεγάλη ανησυχία σε Γερμανία και Γαλλία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel ζήτησε μια «αυστηρή» απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αυστηρό τρόπο στους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Gabriel, εκφράζοντας «τη μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίας.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει με μια σθεναρή απάντηση εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει με τα σχέδιά της για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο Le Maire δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναμένει μια «σθεναρή, μονομερή και συντονισμένη» απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτά τα μονομερή μέτρα δεν είναι αποδεκτά.
Θα μπορούσαν να έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις γαλλικές εταιρείες όπως οι Vallourec και Arcelor», δήλωσε ο Le Maire, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής χάλυβα ArcelorMittal, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Moody’s: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις των δασμών Trump στις χαλυβουργίες της Ασίας

Oι εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την επίβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα αποτελεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις χαλυβουργίες της Ασίας, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν αναμένονται σημαντικές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
«Οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες για τον ασιατικό κλάδο του χάλυβα, καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μια σχετικά μικρή ποσότητα της συνολικής παραγωγής», σημειώνει η Moody’s.
Οι άμεσες εξαγωγές χάλυβα της Κίνας στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν μόλις το 1% των συνολικών εξαγωγών ή το 0,1% της συνολικής παραγωγής χάλυβα το πρώτο εννεάμηνο του 2017.
Παράλληλα, η εξάρτηση των κινεζικών εταιρειών χάλυβα στις εξαγωγές μειώθηκε σημαντικά το 2017.
Στον αντίποδα, η Κορέα εμφανίζεται σχετική υψηλή έκθεση στις αμερικανικές εξαγωγές, δεδομένης της θέσης της ως ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ το πρώτο εννεάμηνο του 2017.

Οι εξαγγελίες Trump

Ο Aμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σύντομα νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και έγειρει ανησυχίες ήδη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Θα αναζωογονήσουμε τη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου», δήλωσε ο Trump.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί, που είναι φόροι επί των εισαγωγών, θα είναι 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Σε συνάντηση με στελέχη από την βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ο Trump δήλωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αμερικανικών βιομηχανιών μετάλλων.
«Θα το υπογράψουμε την επόμενη εβδομάδα και θα έχετε προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίγο», δήλωσε ο Trump στα συγκεντρωμένα στελέχη.
«Θα πρέπει να ξαναμεγαλώσετε τις βιομηχανίες σας, αυτό το ζητώ».
Μετά την ανακοίνωση, η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση με τον μέσο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει πάνω από 500 μονάδες, ή 2%, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή bankingnews

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 104.6FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα.
Ιδιότητα: Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ιδιότητα: Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ (ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.)
Ιδιότητα: Γενικός Διευθυντής iqbility
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Πρόταση της Τσέλσι για τον Ιγκουαϊν
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • Γερουσιαστής Βαν Χόλεν προς Aγκυρα: Υπάρχει διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο για τη στάση απέναντι σας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • ΗΠΑ: Ο Τραμπ συναντάται με μέλη του Κογκρέσου εν μέσω πολιτικής θύελλας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • Εκρήξεις σε πυλώνα της ΔΕΗ στο Kρυονέρι
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Στο νοσοκομείο με μηνιγγίτιδα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος!
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Αθωώθηκε ο δημοσιογράφος της Cumhuriyet Ερντέμ Γκιούλ
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Μαίνεται ο «πόλεμος» για Λάζαρο – Φοβερό «καρφί» του Ολυμπιακού για ΑΕΚ
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Στη Σκοτία το πρώτο διαστημοδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ στο Κρυονέρι
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Λιβύη: Πέθαναν σε φορτηγό ενώ περίμεναν να περάσουν στην Ευρώπη
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Netflix: Κατώτερος των προσδοκιών ο αριθμός των νέων χρηστών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Διαψεύδει δημοσίευμα που τον ενέπλεκε στο Σκοπιανό ο Σαββίδης
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • Αυγενάκης: Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • Προς την παραμονή του στον Ολυμπιακό ο Μιλουτίνοφ
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • «Όχι» σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο από τον Στ. Θεοδωράκη
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ