Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου διεξάγουν έρευνα εις βάρος της Credit Suisse Group AG για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή σε συμβόλαια ασφάλειας δισ. ευρώ, που πωλήθηκαν σε Ιταλούς πελάτες και χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρύψουν κεφάλαια από τις αρχές, αναφέρουν στο Bloomberg άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Με αφετηρία το 2005, η Credit Suisse φέρεται να βοήθησε περίπου 4.000 πελάτες να προστατεύσουν κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ, που απέκτησαν παράνομα, κυρίως ως εισόδημα που δεν δηλώθηκε στις ιταλικές φορολογικές αρχές, αναφέρουν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστεί.

Στους πελάτες πωλήθηκαν συμβόλαια ασφάλισης που εκδόθηκαν από θυγατρικές της τράπεζας στο Λιχτενστάιν και τις Βερμούδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το σχέδιο τους επέτρεψε να αποφύγουν μία ελβετική παρακράτηση φόρου επί των καταθέσεων σε λογαριασμούς που ανήκουν σε αλλοδαπούς, διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στα χρήματά τους, τα οποία μπορούσαν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται από τον ελβετικό λογαριασμό τους, αναφέρουν οι πηγές.

Εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες, η Credit Suisse ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις, από πρόστιμα έως και την αναστολή της λειτουργίας της στην Ιταλία καθώς επίσης και να υποστεί ζημιά στη φήμη της, αναφέρει στο Bloomberg ο Fabio Belloni, δικηγόρος με έδρα το Μιλάνο που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Οι δραστηριότητες της Credit Suisse με τους ιδιώτες πελάτες της συστηματικά εστιάζει σε δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία και έχουμε ξεκάθαρους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες σε εφαρμογή για να διασφαλίσουμε οτι διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ιταλία», αναφέρει η τράπεζα σε e-mail. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε για έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη»

Πηγή:capital