Φινλανδία: Συζήτηση στη Βουλή για πιθανό «Fixit»

  • Απρίλιος 29, 2016
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ συζήτησε την Πέμπτη το φινλανδικό κοινοβούλιο. Σαφή θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.
 
Οι Φινλανδοί βουλευτές πραγματοποίησαν την Πέμπτη συζήτηση για το αν η σκανδιναβική χώρα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, μετά την συγκέντρωση περισσότερων από 53.000 υπογραφών υπέρ της προκήρυξης δημοψηφίσματος.

Η κινητοποίηση για την συλλογή υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομική επίδοση της χώρας.

Το δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ θα διενεργηθεί μόνο αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Αν και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές παρουσίασαν ως σοβαρό πρόβλημα την έλλειψη ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής και υποστήριξαν ότι η Φινλανδία θα έπρεπε να είχε διενεργήσει δημοψήφισμα προτού υιοθετήσει το ευρώ το 1998.

Η Σουηδία και η Δανία είχαν ψηφίσει κατά του ευρώ λίγα χρόνια αργότερα.

«Το ευρώ είναι πολύ φθηνό για την Γερμανία και πολύ ακριβό για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας βέλτιστης νομισματικής ένωσης» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Σίμον Έλο, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών.

Η φιλνανδική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,5% το 2015 μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Το 2016 η φινλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από κάθε άλλη χώρα στηνευρωζώνη πλην της Ελλάδας.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ υποστήριξε στο κοινοβούλιο ότι ένα πιθανό «Fixit» θα είχε περισσότερες αρνητικές παρά θετικές συνέπειες.

«Η θέση μας στο διεθνές στερέωμα θα αποδυναμωνόταν, η συναλλαγματική μας ισοτιμία θα γινόταν μη βιώσιμη, το ρίσκο της χώρας θα ήταν υψηλό και πιθανότατα θα οδηγούμασταν σε μια κατάσταση που τα επιτόκια θα αυξάνονταν» σημε

Πηγή:.euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ