H Le Pen έχασε όλες τις περιφέρειες στην Γαλλία αλλά αύξησε το ποσοστό της – Κερδισμένος ο Sarkozy στο β’ γύρο

  • Δεκέμβριος 13, 2015
Στον πρώτο γύρο των εκλογών το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 27,7% καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμά του όλων των εποχών
(upd7) Η μεγάλη είδηση – αλλά όχι έκπληξη – ήταν η ήττα του Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen καθώς το εθνικό κόμμα έχασε και τις 6 απο τις 13 Περιφέρειες που είχε κερδίσει την περασμένη κυριακή στον α’ γύρο των εκλογών.
Οπως δείχνουν τα πρώτα προγνωστικά, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του N. Sarkozy κερδίζει 6 περιφέρειες και οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Hollande κερδίζουν 5 περιφέρειες.
Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην Γαλλία στο β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν εύλογη καθώς επαναλήφθηκε η παλαιότερη τακτική των υπολοίπων κομμάτων να συνεργαστούν άτυπα ώστε να ανακόψουν την δυναμική του Εθνικού Μετώπου.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στις πεεριφέρειες στην Γαλλία 

Νορμανδία
Ο κεντρώος Ερβέ Μορέν,  κέρδισε με 36,43% των ψήφων, ενώ ο κεντροαριστερός Νικολά Mayer-Rossignol κατέλαβε το 36,08%.
Το Εθνικό Μέτωπο έλαβε την τρίτη θέση με 27,5%.
Το FN είναι στην τρίτη θέση με 27,5% των ψήφων.
Κορσική
Ο εθνικιστής Gilles Simeoni κέρδισε την Κορσική με 35,34% και 24 έδρες.
Ακολουθεί ο σοσιαλιστής Paul Giacobbi 28,49% και 12 έδρες και ο José Rossi 27,07% με 11 έδρες.

 Ρεϋνιόν
Η Ένωση της Δεξιάς και της UDI, με επικεφαλής τον απερχόμενο Πρόεδρο Didier Robert (Ρεπουμπλικάνοι) κέρδισαν τις  περιφερειακές εκλογές με 52,69% έναντι 47,31% του αριστερού Huguette Bello

Στο Βορρά, στην εκλογική Περιφέρεια της Nord-Pas-de-Calais-Picardie, η Marine Le Pen δεν κατάφερε να κερδίσει καθώς ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός της Havier Bertrand παίρνει την Περιφέρεια με 57,6% έναντι 42,4% της Le Pen.
Παρόμοια είναι η πρώτη εικόνα και στο νότο στην Περιφέρεια Provence-Alpes-Cote d’Azur όπου η βασική υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Marion Marechal-Le Pen, εγγονή του ιδρυτή του κόμματος, χάνει την Περιφέρεια απο τον επίσης Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Christian Estrosi με 54.5% έναντι 45.5%.
Οπως όλα δείχνουν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η απόσυρση των σοσιαλιστών υποψήφιων στο β΄γύρο των εκλογών σε αρκετές Περιφέρειες και η έκκληση του γάλλου προέδρου Hollande για στήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του N. Sarkozy ως «ανάχωμα» στην επέλαση της Le Pen.
Κι αυτό, γιατί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που προσβλέπει σε μια ηχηρή επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, είχε δηλώσει αμέσως μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου οτι δεν σκοπεύει να συμπράξει με τους Σοσιαλιστές.
Στα ανατολικά πάντως, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν, η κεντροδεξιά προηγείται με 48,4% έναντι 36,4% του Εθνικού Μετώπου.
Να σημειωθεί, οτι στον πρώτο γύρο των εκλογών το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 27,7% καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμά του όλων των εποχών.
Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες υπερβαίνει το 61%, σημαντικά ενισχυμένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα exit polls.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των Exit polls, που την δείχνουν να χάνει όλες τις Περιφέρειες που είχε κερδίσει στον α΄γύρο των εκλογών η Marine Le Pen δήλωσε.
«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει»
κάνοντας σαφές οτι η ίδια και το κόμμα της, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ώρα της αλήθεια για το Εθνικό Μέτωπο πλησιάζει μετά τη μεγάλη νίκη που σημείωσε στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει ισχυρό ωστόσο  δεν κερδίζει καμία περιφέρεια.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καλούνται περισσότερα από 44 εκατομμύρια Γάλλων να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες στις περιφέρειες. Οι περιφερειακές εκλογές είναι οι σημαντικότερες εκλογές πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2017.
Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μ. Valls προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τη Γαλλία. Όπως είπε οι ακροδεξιοί θέλουν μια διάσπαση της χώρας.
«Η διάσπαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο» δήλωσε ο Μ. Valls.
Στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, το Σάββατο, ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να εμποδίσουν την άνοδο των ακροδεξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια πιθανή ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου προειδοποίησε και ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Z. Asselborn. «Οι Γάλλοι έχουν τεράστια ευθύνη να παρεμποδίσουν την άνοδο του εθνικισμού και την καταστροφή ό,τι είναι ευρωπαϊκό» δήλωσε το Σάββατο μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 27,7% καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμά του όλων των εποχών.
Οι συντηρητικοί υπό τον πρώην Πρόεδρο Ν. Sarkozy συγκέντρωσαν 26,7% και στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές υπό τον Πρόεδρο F. Hollande.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά για τους ακροδεξιούς μια και οι Σοσιαλιστές απέσυραν τους υποψηφίους τους στις περιφέρειες εκείνες που δεν είχαν ελπίδα να εκλεγούν.
Μετά από πρόσφατη μεταρρύθμιση η Γαλλία δεν χωρίζεται πλέον σε 22 περιφέρειες αλλά σε 13. Σε αυτές προστίθενται πέντε υπερπόντιες από τις οποίες στις τέσσερεις οι πολίτες ψηφίζουν.
(Πρώτη ενημέρωση Κυρακή 13 Δεκεμβρίου 2015 11:00)

Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ