Η Βόρεια Κορέα κλείνει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο

  • Απρίλιος 29, 2018

«Μόλις αρχίσουν οι συνομιλίες, οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν ότι δεν είμαι πρόσωπο που θα εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ν. Κορέας, τον Ειρηνικό ή τις ΗΠΑ», είπε ο Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα κλείνει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο

Επίσης, ο ηγέτης της Β. Κορέας ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρήσει η χώρα του το πυρηνικό οπλοστάσιο, αν επισημοποιηθεί μια ειρηνευτική συνθήκη και βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την προεδρία της Ν. Κορέας.

«Μόλις αρχίσουν οι συνομιλίες, οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν ότι δεν είμαι πρόσωπο που θα εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ν. Κορέας, τον Ειρηνικό ή τις ΗΠΑ», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με τον Γιουν Γιουνγκ-τσαν, εκπρόσωπο του προέδρου της Ν. Κορέας Μουν Τζε-ιν.

«Αν διατηρήσουμε τις συχνές συναντήσεις, χτίσουμε την εμπιστοσύνη με τις ΗΠΑ και λάβουμε υποσχέσεις για ένα τέλος στον πόλεμο και μια μη επιθετική συνθήκη, τότε γιατί να ζούμε με δυσκολίες προσπαθώντας να διατηρήσουμε τα πυρηνικά όπλα μας;», ανέφερε ακόμη.

Ο Κιμ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη συνάντησή του με τον Μουν Τζε-ιν την Παρασκευή. Νωρίτερα, ο ηγέτης της Β. Κορέας είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανέφερε ότι θα προσκληθούν ξένοι παρατηρητές.

«Κάποιοι λένε ότι τερματίζουμε τις εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν, αλλά θα δείτε ότι έχουμε άλλα δύο τούνελ που είναι μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και πως είναι σε καλή κατάσταση», τόνισε επίσης ο Κιμ, σύμφωνα πάντα με τον Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Η Β. Κορέα έχει κάνει και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο Πούνγκιε-ρι, μια εγκατάσταση βαθιά κάτω από βουνά, από το 2006 έως το 2017. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν υποθέσεις ότι ο χώρος έχει καταστραφεί μη αναστρέψιμα, έναν ισχυρισμό που απέρριψε ο Κιμ.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Μίσιγκαν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Κιμ μπορεί να γίνει σε 3-4 εβδομάδες. Προειδοποίησε όμως ότι αν οι όποιες συζητήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε ο ίδιος θα αποχωρήσει.

Τραμπ: Εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η συνάντηση με τον Κιμ

Η σθεναρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στην Βόρεια Κορέα επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της ιστορικής συνάντησης που αναμένεται ότι θα έχει σύντομα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ