Με απουσίες η συνάντηση μεταξύ μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ

  • Οκτώβριος 21, 2015
Ο ΟΠΕΚ είχε προσκαλέσει οκτώ κράτη μη μέλη, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, όμως στη συνάντηση εμφανίστηκαν μόνο πέντε.
Μόνο πέντε από τις οκτώ χώρες εκτός ΟΠΕΚ έχουν στείλει εκπροσώπους στη συνάντηση μεταξύ των μελών και των μη μελών του Οργανισμού που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ είχε προσκαλέσει οκτώ κράτη μη μέλη, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου.

Από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που προσκλήθηκαν, εκπροσώπους έχουν αποστείλει το Μεξικό, η Ρωσία, η Κολομβία, το Καζακστάν και η Βραζιλία.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΟΠΕ έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της προμήθειας πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα που έχει οδηγήσει στη «βουτιά» των τιμών του «μαύρου χρυσού» κάτω και από τα 50 δολάρια το βαρέλι, από 115 δολάρια που ήταν τον Ιούνιο του 2014. Με τη σειρά του, ο ΟΠΕΚ έχει αρνηθεί να περιορίσει μόνος του την προμήθεια πετρελαίου, ενώ πολλά από τα μέλη του έχουν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αυξήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δυο πλευρών σε ότι αφορά τον περιορισμό της προμήθειας πετρελαίου, ούτε και να προκύψει στήριξη σε πρόταση της Βενεζουέλας για τις τιμές.

«Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση για την αγορά και παρουσίαση του γραμματέα του ΟΠΕΚ, όμως δεν νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία για συντονισμό», σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος χώρας του ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, για τον καθορισμό της πολιτικής του, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.

Πηγή:euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ