Μέρκελ: Απίθανες παλινωδίες από την αριστερή κυβέρνηση έθεσαν σε κίνδυνο το ευρώ

  • Δεκέμβριος 14, 2015

Ομιλία στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Το «ευχαριστώ» στον Σόιμπλε για την επίλυση της ελληνικής κρίσης και την επιβολή των γερμανικών θέσεων

Το 2015 ήταν ένα απίστευτο έτος, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στο διήμερο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάνοντας αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, στην ουκρανική κρίση αλλά και στην αεροπορική τραγωδία με τον συγκυβερνήτη της Germannwings να οδηγεί στο θάνατο τους επιβαίνοντες.

Ωστόσο, η καγκελάριο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική κρίση, ένα θέμα για το οποίο, μάλιστα, καταχειροκροτήθηκε από τα στελέχη του κόμματός της.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το θέμα της ελληνικής κρίσης.

«O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση της ελληνικής κρίσης αλλά και στην επιβολή των γερμανικών θέσεων. Εγκάρδια ευχαριστώ», είπε η κυρία Μέρκελ, απευθυνόμενη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ ακούγοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο, τα στελέχη του κόμματος σηκώθηκαν όρθια και άρχισαν να χειροκροτούν και το χειροκρότημα, διήρκεσε πάνω από οκτώ λεπτά!

Την ίδια ώρα, όμως, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα λάθη της ίδρυσης της Ευρωζώνης», ενώ μίλησε με αυστηρό ύφος για την κυβέρνηση Τσίπρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απίθανες παλινωδίες από την αριστερή κυβέρνηση έθεσαν σε κίνδυνο την Ευρωζώνη».

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM».

«Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες -ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία- πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».

«Θα μειωθεί η είσοδος των μεταναστών στη Γερμανία»

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο κρίσιμα ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και υποσχέθηκε μείωση των ρυθμών εισόδου μεταναστών στη Γερμανία.

«Η πρόκληση είναι τεράστια», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας «θα μειώσει εμφατικά» την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

«Ξημερώματα  5ης Σεπτεμβρίου, αποφασίσαμε μαζί με την Αυστρία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες», υποστήριξε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ήταν μία κατάσταση η οποία μας οδήγησε να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Όπως, όμως, σημείωσε, «δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μία ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια».   

 

Πηγή:protothema

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ