Nimetz: Πιθανές επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια – Οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία
21 Ιανουαρίου 2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Nimetz: Πιθανές επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια – Οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία

«Το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, το θέμα είναι να ληφθεί απόφαση» αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ, ανέφερε ο  ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz
Επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια δρομολογεί ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel» αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος ότι μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, μπορεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ τους επόμενους έξι μήνες.
Αποκάλυψε ότι σκέφτεται να επισκεφθεί «την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο.
Αυτό ελπίζω, και νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν όλες αυτές οι ιδέες».
Τόνισε ότι η όλη κατάσταση έχει αλλάξει και η σημερινή περίοδος είναι καλύτερη από το παρελθόν, ενώ για τα αίτια που ο ίδιος είναι αισιόδοξος, ανέφερε ότι ο πρώτος λόγος αφορά τις δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, εξηγώντας ότι η Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή και «για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά».
Στα Σκόπια, κατά τον ίδιο, «υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο», ενώ την ίδια στιγμή οι διεθνείς εξελίξεις, η έξοδος από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οδηγούν τους ηγέτες στο να αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες και να κοιτάζουν μπροστά και όχι πίσω.
Κληθείς να απαντήσει στο τι περιλαμβάνει η δέσμη ιδεών που παρουσίασε στις δύο πλευρές, την περασμένη Τετάρτη, αφού είπε ότι «δεν μπορώ να το ανακοινώσω», πρόσθεσε ότι έδωσε τη δέσμη ιδεών στους δύο εκπροσώπους, τον πρέσβη Βασιλάκη και τον πρέσβη Ναουμόφσκι «και μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τη διαδικασία».
Εξέφρασε την άποψή του πως «οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να το εξετάσουν και μετά να το συζητήσουμε», σημειώνοντας ότι «ορισμένες πλευρές έχουν ήδη αποκαλυφθεί, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε πολύ αποτελεσματικοί και επίμονοι στο να αποσπάτε πληροφορίες.
Δεν είναι μυστικό ότι η συμφωνία είναι περιεκτική.
Προσπάθησα να καλύψω τα σημαντικότερα τμήματα.
Όχι όλα, αλλά τα σημαντικότερα.
Προσπάθησα να χειριστώ το θέμα του ονόματος με τρόπο που θα είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές».
Ακόμη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, κληθείς να σχολιάσει ότι η πΓΔΜ ζητά η λύση να μην υπεισέρχεται σε θέματα εθνικής ταυτότητας και σε ερώτηση αν το νέο πακέτο ιδεών που παρουσίασε αγγίζει θέματα ταυτότητας, εξέφρασε την άποψή του ότι «δεν υπεισέρχεται στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού».
«Από την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους στη χώρα σας, νομίζω ότι έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα εδώ και πολλά χρόνια, είσαστε ανεξάρτητοι κάπου 25 χρόνια αλλά είχατε ταυτότητα και όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος του Βασίλειου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη γνώμη μου, η ταυτότητα των ανθρώπων είναι ασφαλής και πιστεύω πραγματικά ότι οι ιδέες που παρουσίασα περισσότερο ενισχύουν, παρά πλήττουν την ταυτότητα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με αν υπάρχουν κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια για τις προτάσεις του, απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι τους παρέδωσε αυτό το έγγραφο, «είναι τέσσερις σελίδες, οι εκπρόσωποι το έστειλαν στις πρωτεύουσες τους.
Νομίζω πως χρειάζεται κάποιος χρόνος να μελετηθεί κάτι τέτοιο, γιατί δεν αφορά την άποψη ενός μόνο ανθρώπου στην Αθήνα ή τα Σκόπια.
Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών ανθρώπων που πρέπει να το μελετήσουν… Νομίζω ότι θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες για συνομιλίες.
Θα είμαι σε επαφή με τις δύο πλευρές.
Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο.
Αυτό ελπίζω, και νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν όλες αυτές οι ιδέες».
Αναφορικά με τις αρνητικές αντιδράσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ,  Vasko Naumovski, ότι οι προτάσεις που παρουσίασε αποκλίνουν από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο Matthew Nimetz τόνισε ότι άκουσε τη σχετική δήλωση και δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει, προσθέτοντας πως «είναι ένας καλός νέος διπλωμάτης, έχει το δικαίωμα να συνομιλεί με τον Τύπο».
Σημείωσε δε, πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε προτάσεις από τα δύο μέρη και θέλει να ακούσει τις δύο πλευρές, καθώς «υπάρχουν  πολλά χρήσιμα πράγματα, ίσως κάποια είναι προβληματικά, ένα-δύο είναι δύσκολα», ενώ «για το αν αποκλίνει από το πλαίσιο, αυτά είναι θέματα που συζητάμε εδώ και καιρό.
Για ορισμένα από αυτά μιλάμε περισσότερα από 20 χρόνια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το πακέτο του έχει χαρακτήρα «take it or leave it» και αν οι επόμενοι έξι μήνες είναι αρκετός χρόνος για την επίτευξη λύσης, είπε δεν πιστεύει σε αυτή την προσέγγιση, που μπορεί να λειτουργήσει σε πιο απλές καταστάσεις, λέγοντας μάλιστα πως «είμαι διαμεσολαβητής.
Δεν δίνω εντολές σε ανθρώπους τι να κάνουν.
Είμαι εδώ για να βοηθήσω τις δύο πλευρές, γι’ αυτό υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη».
Υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία.
Όπως είπε, «στις δύο πλευρές υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι δύο κυβερνήσεις έχουν εστιάσει στο πρόβλημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη το ίδιο. Δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεστε πολλές νέες ιδέες, επειδή, όπως έχω πει αρκετές φορές, για πολλές πλευρές αυτού του ζητήματος έχουμε μιλήσει στο παρελθόν και ίσως έχουμε μιλήσει πάρα πολύ.
Το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, το θέμα είναι να ληφθεί απόφαση».
Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι αν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση, αυτή είναι μία καλή στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν εκλογές ή άλλα θέματα στην ατζέντα, ενώ κληθείς να απαντήσει στο αν θεωρεί πως οι κυβερνήσεις στις δύο χώρες θα πρέπει να εμπλέξουν την αντιπολίτευση στη διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας, απάντησε ότι ο ρόλος του δεν είναι να μιλήσει για την εσωτερική πολιτική στις δύο χώρες και το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις.

Πηγή bankingnews

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Κριστιάνο Ρονάλντο, o «βασιλιάς» των social media
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Στην Ελλάδα ο Μαρτίνς – Τρέχουν οι εξελίξεις – Τι γίνεται με τις μεταγραφές
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Τουρκικά ΜΜΕ για άσυλο σε έναν από τους «8» αξιωματικούς : Απόφαση σκάνδαλο
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Αναρτήθηκε το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου -Ποια είναι τα βασικά στοιχεία [pdf]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Καυτό παρασκήνιο για τον νέο ΠΑΟ των Δώνη-Νταμπίζα! Έτσι έπεσαν οι υπογραφές, ποια η επόμενη κίνηση
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Πρωτοφανής επίθεση Αντώναρου σε Μητσοτάκη για τα Δεκεμβριανά του 2008
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Eχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά το πρόγραμμα βοήθειας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Ανατροπή φορτηγού στα Φάρσαλα – Τραυματίστηκε ο οδηγός (Φωτό)
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Δικαιοσύνη, κοινές απειλές και ασφάλεια στην Υπουργική Διάσκεψη Ε.Ε. – ΗΠΑ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Κίνα σε ΗΠΑ: Τώρα είναι η στιγμή αν θέλετε ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Στο ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του κόσμου λαμβάνουν χώρα ανθρώπινες δραστηριότητες
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Θετικά πρόσημα στην Wall Street
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ