Ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρατούμενων στις ΗΠΑ

  • Οκτώβριος 20, 2015

Αύξηση σχεδόν κατά 800% έχει παρουσιάσει ο αριθμός των φυλακισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του ’80, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Σάλι Γιέιτς σε γραπτή δήλωσή της στην επιτροπή δικαιοσύνης της γερουσίας.
«Έχουμε δει μια έκρηξη στον πληθυσμό των ομοσπονδιακών φυλακών από τη δεκαετία του ’80. Ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί μόνο κατά το ένα τρίτο, ο πληθυσμός στις ομοσπονδιακές μας φυλακές έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 800%», σημείωσε η Γιέιτς.
Η ίδια εξήγησε ότι η τεράστια αύξηση είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που έχουν αγοράσει, χρησιμοποιήσει ή πουλήσει ναρκωτικά. Ο σκοπός της νομοθεσίας σχετικά με τα ναρκωτικά ήταν να εστιαστούν σε καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής και των ηγετών τους. Οι κανονισμοί όμως λειτούργησαν σαν μπούμερανγκ, λόγω της ευρείας εμβέλειας και εφαρμογής τους και αύξησαν το ρυθμό φυλάκισης αμερικανών πολιτών, διευκρίνισε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας .
«Σήμερα, σχεδόν μισοί απο τους κρατούμενους σε ομοσπονδιακές φυλακές είναι εκεί για αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά» είπε, προσθέτοντας ότι «πάνω από 2,7 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν ένα γονιό στη φυλακή».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σήμερα το αμερικανικό σύστημα φυλακών στεγάζει το 25% των κρατούμενων στον κόσμο, ενώ ο πληθυσμός της χώρας αποτελεί μόνο το 5% του πληθυσμού του κόσμου.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, μια δικομματική ομάδα εννιά γερουσιαστών εισήγαγε προσχέδιο νόμου για να μειωθούν οι υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης για πολλά εγκλήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν βία.

Πηγή:parapolitika.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ