Συνεργάτες του Πούτιν εμπλέκονται σε έρευνα των ΗΠΑ κατά της Deutsche Bank

  • Οκτώβριος 16, 2015
Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν mirror trading της Deutsche Bank, μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας. Περίπου 12 οντότητες εμπλέκονται. Στενοί συνεργάτες του Βλ. Πούτιν ενδέχεται να έχουν επωφεληθεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος.
 

Στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν που ενδέχεται να έχουν επωφεληθεί από συναλλαγές της Deutsche Bank εμπλέκονται σε έρευνα της αμερικανικής εισαγγελίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά το αν η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας υπέβαλε σε έλεγχο μέχρι και έξι δισ. δολάρια συναλλαγών, οι οποίες κάλυπταν τη ροή χρήματος έξω από τη Ρωσία.

Η τράπεζα, η οποία διεξάγει τη δική της παράλληλη έρευνα σχετικά με το θέμα, έχει εστιάσει σε λογαριασμούς που συνδέονται με περίπου 12 οντότητες για τις οποίες η Deutsche Bank εκτέλεσε το λεγόμενο mirror trading –δηλαδή συναλλαγές με τις οποίες ένας πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα σε μία αγορά για να αγοράσει τίτλους, ενώ εξαργυρώνει από παρόμοιους τίτλους σε άλλη αγορά- μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, υποστηρίχθηκε πως τα περιουσιακά στοιχεία στους λογαριασμούς ανήκουν σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, περιλαμβανομένου και ενός συγγενή του και δύο από τους παλαιότερους φίλους του, Arkady και Boris Rotenberg, που πλούτισαν μέσα από συμβάσεις με κρατικές εταιρίες και που βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως οι Rotenberg ή κάποιο άλλο άτομο που θεωρείται πως συνδέεται με τους λογαριασμούς, ερευνόνται για τις συναλλαγές. Οι συναλλαγές αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν νόμιμα, ωστόσο, αυτό που ερευνούν οι εισαγγελείς είναι το αν η τράπεζα παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η μη συμμόρφωση στην αναφορά πρακτικών κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Πηγή:euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ