Σόιμπλε κατά Σουλτς για «λάθος εικόνα» ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι

  • Νοέμβριος 8, 2015
Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζήτησε να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων -κατηγορώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με φόντο την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι δίνει την «λάθος εικόνα» ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και την δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Δεν πρέπει στις χώρες προέλευσης των προσφύγων να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «μέσω λάθος εικόνων», σημείωσε.

Όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στην Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες ‘εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;’, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά βρίσκονται ακόμη στην Συρία.

«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον […] Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά το όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση απ’ ότι η καγκελάριος-, αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης […] με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου ο οποίος άσκησε κριτική στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρώπη κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. «Πρόκειται για μία από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση», δήλωσε.

Πηγή:in.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ